21 Şubat 2026
weather
2°
43,8377 %0.16
51,7041 %0.16
7.183,04 % 2,07
Ara
Bizim Sivas Haber GÜNCEL 2 Milyar Dolarlık İmza Atıldı! Enerjide Sivas Dönemi Başlıyor!

2 Milyar Dolarlık İmza Atıldı! Enerjide Sivas Dönemi Başlıyor!

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında imzalanan 2 milyar dolarlık dev GES projesinin merkezi Sivas oldu. Sivas ve Karaman’da kurulacak güneş enerjisi santralleriyle 2,1 milyon hanenin elektriği karşılanacak.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında enerji alanında tarihi bir iş birliğine imza atıldı. İstanbul’da gerçekleştirilen törenle, Sivas ve Karaman Taşeli bölgelerini kapsayan toplam 2 bin megavatlık dev güneş enerjisi santralleri (GES) projesi resmiyet kazandı. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bu devasa yatırımın en önemli ayaklarından birini Sivas oluşturuyor. Şehrin kaderini değiştirecek olan proje, hem istihdam hem de yerli üretim açısından bölgeye büyük bir canlılık getirecek.

Sivas’ta 25 Yıllık Enerji Güvencesi

Proje kapsamında Sivas’ta üretilecek olan elektriğin satış fiyatı üzerinde tam mutabakat sağlandı. En dikkat çeken nokta ise belirlenen fiyatların tam 25 yıl boyunca geçerli olacak olması. Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yabancı yatırımlarından biri olan bu hamleyle, ülkemizdeki en düşük maliyetli elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Sivas topraklarında yükselecek olan dev paneller, sadece şehre değil, tüm Türkiye’nin enerji faturasına olumlu yansıyacak.

Milyonlarca Hanenin Elektriği Sivas’tan Gelecek

Sivas ve Karaman’daki projelerin tamamlanmasıyla birlikte tam 2,1 milyon hanenin elektrik ihtiyacı bu santrallerden karşılanacak. Yatırımın bir diğer kritik noktası ise yüzde 50 yerlilik şartı. Bu durum, Sivas’taki sanayi ve üretim kapasitesi için de yeni kapılar aralayacak. 2028 yılının başlarında ticari işletmeye geçmesi planlanan santraller, Sivas’ı yenilenebilir enerjinin merkez üssü haline getirecek.

2028 Hedefine Doğru Dev Adımlar

Temellerinin bu yıl içerisinde atılması beklenen projede süreç oldukça hızlı ilerliyor. Toplamda 5 bin megavatlık devasa bir planın ilk fazı olan bu yatırım, ilerleyen dönemlerde depolama ve veri merkezleriyle de entegre edilebilecek. Sivas’ın stratejik konumu ve güneş potansiyeli, bu milyar dolarlık yatırımın en güçlü kalesi olarak görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *