Cilt üzerindeki yaraların şifacısı olarak bilinen kantaron yağının faydaları nedir? Nasıl kullanılır? İşte detaylar.
Kantaron yağını birçok kişi ciltte yanık ve yara izlerini geçirmesi ile tanırken faydaları hakkında Sivas'ta aktarlık mesleğini icra eden Bahattin Konak, "Sarı kantaron halk arasında binbirdelik otu olarak da bilinir. Sarı kantaron, ılıman ve sıcak iklimde yabani bitki olarak yetişir. Yaz aylarında toplanır ve birçok hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılır. Kantaron yağı, toplanan sarı kantaronların işlemden geçmesi ve ardından zeytinyağı ile birleştirilmesi ile elde edilir; ancak kullanılan yağın sızma olması gerekir. Yara izlerini hızlıca iyileştirmesinden dolayı en çok bu sebepten kullanılır. Bilimsel olarak faydalarını sıralayacak olursak şu şekildedir;
Fayda alanlarını kısaca açıklayacak olursak kantaron yağı içerisindeki hiperforinden kaynaklı antibakteriyel etki gösterir. Bundan kaynaklı bakterilerin yaşamını durdurur ve üremesini engeller. Sarı kantaron yağı içeren merhemler yanıkları iyileştirmede kullanılır. Birinci dereceden yanıklara uygulanması halinde ikinci gününde iyileşme görülür. Sıyrıklarda, yanık ve güneş yanıklarında etkisi hızlıdır. Mide şişkinliği, ülser veya gaz kramplarında kullanılabilir. Sarı kantaron yağı midenin içerisinde kalkan oluşturarak mide asidinin etkilerini hafifletir ve hazmı kolaylaştırır. Antidepresan etkisi taşır. Menopoz döneminde ise kadınlar gece terlemeleri, sıcak basmaları, uykuya dalmada zorluk çekme ve duygusal değişikliklerinden rahatsızdır. Sarı kantaron şikayet şiddetlerini azaltır. Ciltte ise özellikle yaz aylarında maruz kalınan güneş yanıklarına uygulanabilir. Nasır ve topuk çatlakları içinde kullanılabilir" şeklinde belirtti.
KANTARON YAĞI NASIL KULLANILIR?
Kantaron yağı kullanımı hakkında Konak, "Kantaron yağı cilt üzerinde meydana gelen yanık, yara, sıyrık, güneş yanıkları ve sezaryen yaralarına 8-10 damla kadar kantaron yağı sürerek masaj yaparak uygulamalısınız. Mide ve sindirim sistemi için ise aç karnına sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa 1 tatlı kaşığı içilmesi uygun görülür. Bu sayede mide koruyucu etki gösterir ve mide ülserini tedavi etmeye destek olur" dedi.
Kantaron yağı yan etkisi var mıdır?
Kantaron yağı faydalarının sıralanması ardından yan etkisi var mı sorusunu Konak, "Ne kadar ve nasıl kullanılacağı önemlidir. Kontrolsüz kullanım yan etkiye sebep olabileceği gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğinden kullanmadan önce hekiminize ve eczacınıza mutlaka danışın" ifadelerine yer verdi.
Kantaron yağını kimler kullanmamalı?
Kantaron yağını herkesin kullanmayacağını belirten Konak, "Kalp damar rahatsızlığı olanlar, hamileler, emzirenler ve feokromasitoma hastalığı (böbrek üstü bezi tümörü) olanlarda sarı kantaron yağı kullanımı önerilmez. Aynı şekilde kemoterapi alan kişiler ve organ reddine neden olabileceği için organ nakli yapılmış kişiler asla sarı kantaron kullanmamalı önerilere aldırış etmemelidir. Sarı kantaron yağı bazı ilaçlarla da etkileşime girebileceği için sakıncalıdır ve doktora kesinlikle danışılmalıdır. Sarı kantaron, antibiyoktikler, kardiyovasküler sistemine yönelik ilaçlar ve sinir sistemi ilaçları ile kullanılmaz" dedi.
BİZİM SİVAS HABER- SİVAS- HABER- KANTARON YAĞI NEDİR