Malatya’nın Arapgir ilçesi, Türkiye’nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olarak bilinirken, bu yıl zirai don nedeniyle büyük bir zarar yaşadı. Coğrafi işaret tesciline sahip olan kendine has aromasıyla öne çıkan “Köhnü” üzüm bağları, Nisan ayının ortalarında yaşanan don felaketiyle neredeyse tamamen zarar gördü.

Yaklaşık 36 ilde etkili olan zirai don, özellikle Arapgir’in üzüm bağlarında %100’lere varan kayıplara yol açtı. Üreticiler, meyve veriminin bu yıl neredeyse yok denecek seviyede olduğunu belirtiyor. Ancak bağların yeniden yeşermesi ve gelecek yıllarda ürün alınması için umutlar sürüyor.

Üzüm üreticilerinden İbrahim Fırat, donun tüm bağları etkilediğini ve bu yıl meyve yerine yaprak satışı yaparak en azından masraflarını karşılamayı hedeflediklerini dile getirdi. Yaprak satışlarının kilogram fiyatını 250 TL olarak belirlediklerini söyleyen Fırat, “Bu yıl için en büyük gelir kaynağımız yaprak olacak” dedi.

3,8 Şiddetinde İki Korkutan Deprem!
3,8 Şiddetinde İki Korkutan Deprem!
İçeriği Görüntüle

Bir diğer üretici Mustafa Ulusoy da bu yıl üzüm meyvesi beklemediklerini, zararlarını yaprak satışlarından karşılamaya çalışacaklarını aktardı. Arapgir’in meşhur Köhnü üzümünün bu zorlu süreci atlatıp yeniden verimli bağlara kavuşması, üreticilerin önümüzdeki yıllara dair en büyük dileği olarak öne çıkıyor.

Kaynak: İHA