Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Bizim Sivas'a yaptığı özel açıklamalarda hem Sivas'ı hem de Türkiye'yi bekleyen kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, "Hazırlıklarımıza daha önceden başlamış olmamız gerekiyordu. Biz çok geç kaldık" ifadeleriyle durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Çetindağ, yaşlanan çiftçi nüfusu, bilinçsiz sulama ve yetersiz eğitim gibi sorunların tehlikeyi daha da artırdığını vurguladı.

BARAJLAR SOS VERİYOR, ÜRÜNLERE KISITLAMA GELDİ

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin Sivas'ta da hissedildiğini ve su kıtlığının endişe verici boyutlarda olduğunu belirten Çetindağ, çarpıcı bir bilgiyi paylaştı: "Barajlarda doluluk oranları yüzde 10'un altına düştü." Bu durumun ciddiyeti nedeniyle önlem almak zorunda kaldıklarını ifade eden Başkan, "Bizler de bu konuda önlem olarak şeker pancarında, patateste ve diğer yer bitkilerinde kısıtlamaya gittik" dedi. Bu yılki yağışların iyi olmasının rehavete yol açmaması gerektiğini belirten Çetindağ, gelecek yıllar için acil eylem planlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gençler pense tutmuyor: Herkes telefon tutuyor! Usta isyan etti Gençler pense tutmuyor: Herkes telefon tutuyor! Usta isyan etti

"BİLİNÇSİZ SULAMA VE EĞİTİM EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN"

Başkan Çetindağ, suyun verimli kullanılmamasının altında yatan temel nedenlerden birinin "bilinçsiz sulama" olduğunu belirtti. Daha önce çiftçi yaş ortalamasının 50'nin üzerine çıktığını hatırlatan Çetindağ, bu yaş grubunun teknolojik imkanlardan ve modern sulama tekniklerinden yeterince faydalanamadığını söyledi.

Gençlerin teknolojiye yatkın olduğunu ancak tarıma yönlendirilmesi ve doğru eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Çetindağ, mevcut eğitimlerin yetersizliğine dikkat çekti: "Bu eğitim birkaç günlük sertifika almak için olan bir eğitim değil, gençlerin sigortası, maaşı ödenerek; bilinçli sulama nasıl yapılmalı, ekim işlemi nasıl yapılmalı gibi konularda ayrıntılı bir eğitim verilmesi gerekiyor" dedi. Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi mezunlarının da sahaya ve mesleğe yeterince kazandırılamadığını ekledi.

"GEÇ KALDIK AMA ZARARIN NERESİNDEN DÖNERSEK KARDIR"

Kuraklığa dayanıklı bitki ve hayvancılık modellerinin geliştirilmesi gerektiğini ancak bu konuda geç kalındığını ifade eden Çetindağ, yine de zararın neresinden dönülse kar olduğunu belirtti.

Tarım Bakanlığı'na, üniversitelere, profesörlere ve sivil toplum örgütlerine acil çağrıda bulunan Başkan, "Tabana yayarak bilinçli çiftçiler üreterek, bu çiftçilerimize daha fazla destekler vererek bu durumun önüne geçebiliriz" dedi.

Çetindağ, Ziraat ve Veterinerlik Fakültelerinden mezun bilinçli gençlerin, doğaya zarar vermeden modern tarımcılığa kazandırılmasının şart olduğunu vurguladı.

Muhabir: Selim Çetinkaya