Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Dursun Özen, TÜİK’in Şubat ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Özen, açıklamasında enflasyon oranlarının memur ve emekliler için ciddi bir ekonomik zorluk oluşturduğunu belirterek, ek önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
TÜİK’in verilerine göre, Şubat ayında mal ve hizmet fiyatları bir önceki aya göre ortalama %2,27 oranında arttı. Ocak ayındaki %5,03’lük artışla birlikte, 2025 yılının ilk iki ayında toplam enflasyon oranı %7,41’e yükseldi. Bu rakamlar ışığında, Ocak ayında memur ve emeklilere yapılan %6’lık maaş zammı, enflasyon karşısında yetersiz kaldı. Sonuç olarak, memur ve emeklinin alım gücü iki ayda %1,41 oranında eridi.
Özen, “İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında, kamu çalışanlarımız ve emeklilerimizin yaşadığı ekonomik zorluklar, Ramazan sevinçlerini gölgeliyor. İftar sofraları, geçim derdine yerini bırakıyor. İğneden ipliğe her şeyin zamlandığı bir ortamda, memurlar geçinmekte her geçen gün daha da zorlanıyor” diyerek, ekonomik sıkıntıların halkın büyük bir kısmını etkilediğine dikkat çekti.
Memur ve emeklilerin alım gücünün düşmesinin, piyasada durgunluğa yol açabileceğini belirten Dursun Özen, “Aileleriyle birlikte 25 milyona yakın bir kitlenin alım gücünün düşmesi, esnafın kepenk kapatmasına neden olabilir. Ücret politikalarıyla başlayan bu sarmal sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Hem memurlarımızın hem de esnafın yaşadığı zorluklar, ekonomik hayatımızın daha büyük sıkıntılara gebe olduğunu göstermektedir” dedi.
Türkiye Kamu-Sen olarak 2023 yılından bu yana, özellikle 2025 yılı maaş artışlarına dikkat çektiklerini ve memur maaşlarının enflasyon oranlarının bile altında arttığını belirten Özen, bu durumun adil olmadığını ifade etti. “Bugün, daha iki ay içinde azalan alım gücü nedeniyle memurlarımız Ramazan ayının bereketini dahi hissedemiyor. Ramazan Bayramı’nın masraflarını nasıl karşılayacakları ise bir başka belirsizlik” diyen Özen, memurlara Ramazan Bayramı öncesi bir ek zam yapılması gerektiğini belirtti.
Özen, ayrıca kamuda bayram ikramiyesi alamayan tek kesimin memurlar olduğunu hatırlatarak, bu adaletsiz durumun da mağduriyet yarattığını ifade etti. "Memur ve emekli maaşlarına enflasyon farkı eklenmeli, refah payı ile maaşlar desteklenmeli ve memurlara Ramazan Bayramı öncesinde bayram ikramiyesi verilmelidir" çağrısında bulundu.
Özen sözlerini, “Yetkililerin, Ramazan ayında ve Bayram günlerinde memur ve emeklilerimizin yüzünü güldürecek adımlar atmasını, 2025 yılı için yeni umutlar yeşertmesini bekliyoruz” şeklinde tamamladı.