Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından günlük limiti artırılan reeskont kredileri hakkında sosyal medya hesabı üzerinden kapsamlı bir değerlendirmede bulundu. Bakan Şimşek, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştıran bu adımların kararlılıkla süreceğini vurgulayarak, reeskont kredi limitindeki tarihi artışı duyurdu.
Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan duyuru ile reeskont kredilerinin günlük limitinin 1 Kasım 2025 tarihinden itibaren 4 milyar liradan 4,5 milyar liraya yükseltildiği açıklanmıştı. Merkez Bankası, bu limit artış kararını alırken "piyasa gelişmeleri, reel sektör talepleri ve kredi kullanımlarının seyri" gibi kritik faktörleri dikkate aldığını belirtti.
15 Katlık Dev Artış: 300 Milyon Liradan 4,5 Milyara
TCMB'nin bu adımının hemen ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden ekonominin ana damarlarından biri olan ihracatçıların finansmanına yönelik atılan adımları detaylandırdı. Bakan Şimşek, açıklamasında şu çarpıcı ifadelere yer verdi:
"İhracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştıracak adımları atmaya devam ediyoruz. Piyasa faizinin yaklaşık yarısı maliyetle kullandırdığımız reeskont kredi limitlerini artırıyoruz. Reeskont kredileri günlük limitini program döneminde 300 milyon liradan 4,5 milyar liraya tam 15 kat yükselttik."
Böylece, reeskont kredilerinin günlük kullanım limiti, mevcut program döneminde rekor bir seviyeye ulaşarak ihracatçıların düşük maliyetli finansmana erişimini çok daha güçlü hale getirdi.
Eximbank Güçleniyor: Sermaye 5 Kattan Fazla Arttı
Bakan Şimşek, sadece reeskont limitleriyle kalmayıp, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Eximbank) tarafında da önemli iyileştirmeler yapıldığını bildirdi. Yabancı para reeskont toplam limitinin 1 milyar dolara çıkarıldığını belirten Şimşek, Eximbank'ın sermayesinin de 5 kattan fazla bir artışla 88,4 milyar liraya ulaştığı bilgisini verdi.
Bu önemli sermaye artışının hedefi, ihracatçıların üzerindeki finansman yükünü hafifletmek. Bakan Şimşek, bu sene Eximbank aracılığıyla ihracatçılara nakdi ve gayrinakdi toplam 53 milyar dolar destek sağlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Bakan Şimşek, açıklamasını, "Küresel değer zincirlerinde daha üst sıralara çıkmak için ihracatı ve katma değerli üretimi desteklemeyi kararlılıkla sürdüreceğiz" sözleriyle noktaladı. Bu ifadeler, hükümetin temel hedefinin, düşük maliyetli reeskont kredileri ve güçlenen Eximbank aracılığıyla ihracatın niteliğini ve hacmini artırmak olduğu sinyalini verdi.