Sonbaharın serin yüzünü göstermeye başladığı Sivas'ta, kış hazırlıklarının o tatlı telaşı tüm şehri sarmış durumda. Eylül ayının son günlerine girilirken, bahçelerden ve pazar tezgahlarından toplanan taptaze mahsuller, sofraların lezzetini kış aylarına taşımak için özenle hazırlanıyor. Bu hazırlığın başrolünde ise yine o vazgeçilmez cam ürünler var: Kavanozlar.
MENEMEN, TURŞU, MARMELAT... HEPSİNİN YOLU ONDAN GEÇİYOR
Sivas şehir merkezinden ilçelere ve kasabalara kadar her yerde adeta bir "kavanoz alma çılgınlığı" yaşanıyor. Kışın kahvaltıların yıldızı olacak menemenler, yemeklerin yanındaki en güzel eşlikçi turşular ve tatlı krizlerinin kurtarıcısı marmelatlar için Sivaslı vatandaşlar, züccaciyelerin ve marketlerin yolunu tutuyor. Farklı boyutlardaki kavanozlar, kapaklar ve konservelik malzemeler tezgahlarda en çok satılan ürünler arasında ilk sırayı alıyor.
HER SENE AYNI YOĞUNLUK, AYNI HEYECAN
Her yıl sonbahar aylarında bir gelenek haline gelen bu yoğunluk, bu sene de hız kesmeden devam ediyor. Bahçesinde yetiştirdiği domatesi, biberi kışa saklamak isteyen de, pazardan aldığı taze fasulyeyle turşu kurmak isteyen de kendini bu tatlı telaşın içinde buluyor. Emekle toplanan mahsulleri, lezzet dolu kavanozlara hapsetme geleneği, Sivas'ta aile bağlarını ve bereketin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Dükkanlarda yaşanan bu yoğunluk, kış sofralarının ne denli zengin ve lezzetli geçeceğinin de habercisi gibi.