Sivas’ta yaz aylarının gelmesiyle birlikte motosiklet kullanımı ciddi oranda artış gösterdi. Ancak bu artış, kazaları da beraberinde getiriyor. Ulaşımda ekonomik ve pratik bir çözüm sunan motosikletler, özellikle gençler tarafından tercih ediliyor. Fakat güvenlik önlemlerinin ihmal edilmesi, can kayıplarına ve yaralanmalara neden oluyor.
Sivas'ta motosiklet tamirciliği yapan ve “Çakır Usta” olarak tanınan Mustafa Gazi Kavak, hem teknik bilgi hem de yaşam deneyimiyle sürücülere önemli uyarılarda bulunuyor. Kavak, özellikle kask kullanımının bir zorunluluk değil, bir yaşam güvencesi olduğuna dikkat çekiyor.
Kask bir aksesuar değil hayat kurtarır
Motosiklet kazalarının çoğunda, koruyucu ekipman eksikliğinin ölümcül sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Kavak, sürücülerin kaskı motorun aynasına asmakla yetindiğini söylüyor. “Kask sadece kaza anında değil, trafikte her an sizi koruyabilir. Buraya gelen birçok müşteri, basit bir çarpışmada kask sayesinde hayatta kaldı” sözleriyle yaşadığı olaylara dikkat çekiyor.
Yaz aylarıyla birlikte kazalar da artıyor
Sıcak havaların gelmesiyle birlikte motosikletlerin yollarda daha fazla yer aldığına dikkat çeken Kavak, “Yaz başı bakım için gelen çok. Ama en çok da bu dönem kaza haberi duyuyoruz. Kask takılmaması, hız ve dikkatsizlik birleşince sonuçlar ne yazık ki ağır oluyor” ifadelerini kullanıyor.
Süslü değil sağlam olun çağrısı
Kavak özellikle genç sürücülere seslenerek, görünüş uğruna güvenlikten ödün verilmemesi gerektiğini belirtiyor. “Havalı görünmek için kask takmayan çok genç var. Ama bir düşmede kafanı vurduğunda o görünüşün hiçbir anlamı kalmıyor. Süslü değil, sağlam olun. Sevdiklerinizi üzmeyin” sözleriyle gençlere net bir mesaj veriyor.
Kask sadece yasal değil yaşamsal bir gereklilik
Artan motosiklet kullanımı sadece sürücüler için değil, diğer sürücüler ve yayalar için de risk oluşturuyor. Sivas’ta motosiklet bilincinin artırılması, sadece bireysel değil, toplumsal bir güvenlik meselesi olarak öne çıkıyor. Kask kullanımı bir zorunluluk değil, bir hayat sigortasıdır.