21 Ekim 2025
weather
6°
41,9766 %0,26
48,8188 %0,47
5.835,26 % -0,70
Ara
Bizim Sivas Haber GENEL Kadim bir tarif, modern bir koruma kalkanı: Kuşburnu Yemeği

Kadim bir tarif, modern bir koruma kalkanı: Kuşburnu Yemeği

Yozgat'ın Çayıralan ilçesinde yapılan kuşburnu yemeği, C vitamini yönünden portakalı geride bırakıyor. Düğünlerin vazgeçilmezi olan bu yöresel lezzet, bağışıklığı güçlendirip uzun ömürle ilişkilendiriliyor. İşte Çayıralan’ın sağlık dolu sırrı...

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde yüzyıllardır sofraları süsleyen ve halk arasında “şifa kaynağı” olarak bilinen kuşburnu yemeği, hem lezzetiyle hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor. Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tercih edilen bu özel yemek, yüksek C vitamini oranıyla portakal ve mandalinayı bile geride bırakıyor.

Ormanlık alanlarla çevrili Çayıralan’da, doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesi; çay, sirke ve marmelat olarak tüketildiği gibi, yöreye özgü olarak yemeği de hazırlanıyor. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruyucu olarak sofralara geleneksel tarifle gelen kuşburnu yemeği, yerli halkın vazgeçilmezi.

Yemeği deneyimleyen iş insanı Süleyman Kandemir, kuşburnu yemeğinin vitamin deposu olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Yöresel kuşburnu aşı... Bir kase kuşburnu yemeğinde bulunan C vitamini, bir kasa portakal ya da mandalinaya eşdeğer. Çayıralan bu işi biliyor. O yüzden burada kadınlar da erkekler de 80 yaşını rahatlıkla görüyor. Vücudun enerji kaynağı olan C vitaminini en doğal haliyle bu yemekte bulabilirsiniz.”

Düğünlerin ve özel günlerin baş tacı

Yemeğin sadece sağlıkla değil, kültürle de bağ kurduğunu belirten Çayıralan Emekçi Kadınlar Kooperatifi Başkanı Gülten Bulut, bu özel yemeğin yöredeki yeri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bu yemek, bizim düğünlerimizde, özel günlerimizde misafirlerimize sunduğumuz en kıymetli ikramlardan biri. Kuşburnu marmelatı hazırlandıktan sonra, çekirdeğinden ve tüyünden arındırılıyor. Sonrasında haşlanmış yerli yarma, nohut, fasulye ve siyah üzüm eklenerek hazırlanıyor. Yemeğimiz hem kıvamlı hem de oldukça besleyici. Antioksidan değeri çok yüksek, bağışıklığı güçlendiriyor. Yazdan yapıp dolaba koyarız, kışın her akşam bir kase tüketmek alışkanlık haline gelmiştir.”

Hem serinletici hem şifalı

Yaz aylarında serinletici, kış aylarında ise koruyucu etkisiyle öne çıkan kuşburnu yemeği, yörede sadece bir yemek değil; aynı zamanda kuşaktan kuşağa aktarılan bir şifa geleneği. Yüksek antioksidan içeriğiyle dikkat çeken bu özel tarif, modern beslenme alışkanlıkları arasında yeniden kendine yer bulmaya aday.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *