Sivas’ın Gürün ilçesinde doğan ve çocukluk yıllarında yolcu otobüslerine elma satarak harçlığını çıkaran Ayhan Çelik, emekli olduktan sonra memleketine geri döndü. Çelik, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan “kadim” Gürün Elması’nı yeniden canlandırmak için 100 dönümlük dev bir elma bahçesi kurdu. 5 binden fazla fidanı toprakla buluşturan Çelik, 2026 yılında ilk hasada hazırlanıyor.

Sivas’ın Gürün ilçesi Bahçeiçi köyünde arazi satın alan Ayhan Çelik, emeklilik hayatını çocukluğunun önemli bir parçası olan Gürün elması üretimine adadı. 100 dönümden fazla bir alanda elma bahçesi kurmak için kapsamlı bir araştırma sürecine giren Çelik, özellikle bölgenin su kaynakları açısından zengin noktalarını tercih etti.
5 Bin Fidanla Elma Mirası Canlanıyor
Çelik, ticari bir kaygıdan çok, Gürün’ün özel elma çeşitlerini yaşatma amacıyla yola çıktı. 4 farklı elma türünü 3 ayrı anaç üzerine aşılayarak toplamda 12 farklı kombinasyon oluşturdu. Bu çalışmalar sonucunda 5 bin 100 civarında fidan toprakla buluştu ve tuttu. Ayhan Çelik, ilk sınırlı hasadı 2026 yılında yapmayı planlarken, asıl ciddi verimi 2027’de almayı hedefliyor.
"Bunlar Çok Çok Özel, Kadim Elmalar"
Gürün elmasının hayatında çok ayrı bir yeri olduğunu belirten Ayhan Çelik, çocukluğunda bu yoldan geçen otobüslere elma satarak ailesine katkıda bulunduğunu anlattı. Çelik, Gürün’de elma üretiminin son dönemde sınırlı miktarda kaldığını ve bazı türlerin neslinin tükenme tehlikesiyle karşılaştığını vurguladı.
Çelik, Gürün’ün eşsiz lezzete sahip Şah Sarı Sultan, Eyvaniye ve Hünkâr gibi kadim elma cinslerine dikkat çekerek şunları söyledi: "Bunlar çok çok özel elmalar. Gürün elmasının aroması çok farklı. Bunlar kadim elmalar. İnsanlar yıllarca bu elmalara çok emek vermişler. Bir elma türünü geliştirmek çok zor ama yok etmek çok kolay. Bakmaz ve sahip çıkmazsanız hızlıca yok olur."
Dayanıklılığı Granny Smith’i Aratmıyor
Yapılan bilimsel testler ve incelemeler, Gürün elmasının üstün özelliklerini de ortaya koydu. Ayhan Çelik, elmalarının dayanıklılık konusunda uluslararası standartları yakaladığını belirterek, "Buzhanede kalma kapasitesi açısından Granny Smith örnek verilir. Bizim elmalarımız da Granny Smith kadar dayanıklılık gösterdi" dedi.
Ayhan Çelik, bölgenin kadim elmasını yaygınlaştırmayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Bu amaçla, yetiştiriciliğini yaptığı Gürün elması için coğrafi işaret başvurusu da dahil olmak üzere gerekli girişimlerde bulundu. Çelik, kurduğu bu dev bahçeyi ilerleyen süreçte babasının adına kuracağı bir vakfa devretmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.