Almanya’ya çalışmak için genç yaşta giden Turgay Tahtabaş ve Fazıl Macit, yarım asırlık gurbet hayatının ardından emeklilikte hayallerini gerçekleştirdi. Yıllarca çalıştıkları Almanya’da emekli olan iki eski dost, birer karavan alarak eşleriyle birlikte yollara çıktı. Avrupa’nın farklı ülkelerini gezerek başlayan bu serüven, şimdi Türkiye’de devam ediyor.
Almanya’ya İşçi Gittiler, Emeklilikte Karavanla Dünyayı Gezdiler#SonDakika #sivas #karavan https://t.co/Ffe4gg1xfX pic.twitter.com/4E2t2Bpt7o
— Bizim Sivas Gazetesi (@bizimsivascomtr) February 26, 2026
Yaklaşık 50 yıldır Almanya’da yaşayan iki gurbetçi için memlekete uzun süreli dönüş, sadece bir tatil değil; aynı zamanda geçmişle yeniden bağ kurma anlamı taşıyor. Türkiye’nin doğal ve kültürel güzelliklerini keşfeden Tahtabaş ve Macit, hem yılların özlemini gideriyor hem de yeni hatıralar biriktiriyor.

Almanya’dan başlayan uzun yolculuk
Turgay Tahtabaş, Almanya’ya ilk gittiğinde 23 yaşında olduğunu ve o yılların kendisi için kolay geçmediğini anlatıyor. 35 yıl boyunca çalıştığını, üç çocuk büyüttüğünü belirten Tahtabaş, emeklilikle birlikte hayalini ertelemeden gerçekleştirdiğini söylüyor.
2023 yılından bu yana karavanla seyahat ettiklerini dile getiren Tahtabaş, İsviçre, İtalya ve Slovenya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesini gezdiklerini ifade ediyor. “Dünyayı kendimize ev yapmak istedik” diyen Tahtabaş, hayali olan herkese imkânları zorlayarak yola çıkmalarını tavsiye ediyor. Ona göre önemli olan lüks değil, cesaret.

10 yıldır yollarda bir hayat
Fazıl Macit ise emekli olduktan sonra karavan hayatına adım attığını ve yaklaşık 10 yıldır sürekli seyahat ettiklerini söylüyor. Avrupa’nın büyük bölümünü gezdiklerini belirten Macit, Türkiye’ye ise her fırsatta geldiklerini vurguluyor.
Sürekli hareket halinde olmanın kendilerine iyi geldiğini dile getiren Macit, bu özgürlüğün arkasında uzun yılların emeği olduğunu hatırlatıyor. Gençlikte çalışmanın ve birikim yapmanın önemine dikkat çeken Macit, “Yaşlanınca para lazım değil gibi gözüküyor ama aslında daha çok lazım” sözleriyle deneyimini paylaşıyor.

Gurbetten sılaya uzanan anlamlı rota
Tahtabaş ve Macit için Türkiye yollarında olmak, yalnızca yeni şehirler görmek değil; çocukluk anılarına, eski hatıralara ve memleket toprağına yeniden dokunmak demek. Karavanlarıyla Türkiye’yi karış karış gezen iki arkadaş, yarım asırlık memleket hasretini direksiyon başında gideriyor.
Emekliliklerini dört duvar arasında geçirmek yerine yollarda değerlendiren gurbetçiler, hayallerin yaşı olmadığını gösteriyor. Avrupa’dan başlayıp Türkiye’de devam eden bu yolculuk, 50 yıllık bir özlemin sessiz ama güçlü hikâyesi olarak dikkat çekiyor.