Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İSEDAK 41. Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında öncelikli olarak İsrail-Filistin meselesi’ne değinen Erdoğan, Hamas’ın ateşkese riayet konusunda kararlı olduğunu ancak İsrail’in sicilinin oldukça kötü olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Ateşkes anlaşmasından bu yana 200’ün üzerinde masum katledildi. Batı Şeria’daki işgal ve saldırılar devam ediyor. Ne Batı Şeria’nın ilhakına, ne Kudüs’ün statüsünün değiştirilmesine ne de Mescid-i Aksa’nın kutsallığına zarar verilmesine izin veremeyiz” dedi.

Suriye’de Zafere Ulaşan Mazlumlar
Erdoğan, konuşmasında Suriye krizine de değinerek, 14 yıllık sürecin ardından Suriyeli mazlumların zafere ulaştığını belirtti. “Yaklaşık 1 milyon Suriyeli hayatını kaybetti, 3,6 milyonu Türkiye’ye olmak üzere milyonlarca Suriyeli başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye, muhacirlere ensar bilinciyle ev sahipliği yaptı” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Erdoğan, Suriye’ye insani ve ekonomik desteklerin devam edeceğini açıkladı. “Ulaştırmadan eğitime, sağlıktan ticarete kadar projelerle Suriyeli kardeşlerimizin yanında olacağız. Yaptırımlar peyderpey kalkıyor, özel sektör yatırımlarını teşvik ediyoruz. İSEDAK çatısı altında yeni bir destek programı başlatıyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk Halkına Destek Mesajı
Cumhurbaşkanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen heyeti selamlayarak, “Kıbrıs Türk halkı, İslam dünyasının ayrılmaz parçasıdır. Baskılara boyun eğmediler, egemenliklerini korudular. İSEDAK’ın bu haklı mücadelede dayanışmayı artırması çok önemlidir. Biz de anavatan ve garantör ülke olarak yanlarında olacağız” mesajını verdi.

Gazze’de İnsanlık Krizi ve Türkiye’nin Rolü
Gazze’deki durumla ilgili de konuşan Erdoğan, “Son iki yılda 70 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 170 bin kişi yaralandı. Hala ulaşılamayan şehit cenazeleri var. Türkiye, 102 bin ton insani yardım ve diplomatik çabalarla zalimlerin karşısında durdu. Kalıcı ateşkes ve adil barış için uluslararası toplumla birlikte hareket ediyoruz” dedi.

Sudan ve İslam Dünyasına Çağrı
Sudan’daki çatışmalara da dikkat çeken Erdoğan, “29 aydır devam eden şiddet ortamı kabul edilemez. Sudan’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını korumalıyız. Müslümanlar olarak sorunlarımızı kendimiz çözmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İSEDAK’ta Ekonomik ve Ticari Hamleler
Cumhurbaşkanı, İslam dünyasının ticari iş birliğini güçlendirme planlarına da değindi: “Tercihli ticaret sistemine taraf olmayan ülkeleri aramıza katılmaya, taraf ülkeleri ise iş birliğini derinleştirmeye davet ediyoruz. Bugüne kadar 180 projeye destek verdik, bu yıl 31 yeni proje hayata geçecek. Helal sertifikalandırma ve İslam İşbirliği Tahkim Merkezi gibi yapılar ticari ilişkilerimizi güçlendirecek” dedi.