09 Ocak 2026
weather
-0°
43,1511 %0.24
50,2821 %0.02
6.198,85 % 0,07
Ara
Bizim Sivas Haber GÜNCEL Sivas’ta İnşaat Sektörünü Kurtaran Kritik İnisiyatif: Herkes Konuştu, Onlar Çözdü

Sivas’ta İnşaat Sektörünü Kurtaran Kritik İnisiyatif: Herkes Konuştu, Onlar Çözdü

Sivas’ta 2025 yılı sonunda yapı ruhsatı süreçlerini kilitleyen teknik aksaklığın perde arkası ortaya çıktı. YDS, MAKS ve YAMBİS entegrasyonunda yaşanan sorun, sahada alınan kritik inisiyatifle son anda çözüldü.

KAYNAK: Sivas İnşaat Müteahhitleri Derneği Bülten
Okunma Süresi: 2 dk

2025 yılı sonuna yaklaşılırken Sivas’ta yapı ruhsatı süreçlerinde yaşanan aksaklıklar, kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu. Ancak edinilen bilgiler, sorunun tek bir sistemden kaynaklanmadığını net biçimde ortaya koyuyor. 25 Aralık 2025 itibarıyla yaşanan problem; Yapı Denetim Sistemi (YDS) ile birlikte MAKS ve YAMBİS sistemlerinin yıl sonu yoğunluğu nedeniyle entegrasyonunun kilitlenmesi sonucu meydana geldi. Türkiye genelinde değil, yalnızca bazı illerde görülen bu aksaklık, aynı altyapıyı kullanan birçok büyükşehirde ise hiç yaşanmadı.

Sahada ve Masada Eş Zamanlı Mücadele

Sivas’ta sürecin yönetimi, Sivas İnşaat Müteahhitleri Derneği koordinasyonunda yürütüldü. Bakanlık teknik birimleriyle doğrudan temas kurularak, belediye personeli ve ilgili tüm muhataplarla hem sahada hem de teknik masada eş zamanlı bir çalışma yürütüldü. Günler süren bu temaslar sırasında sistemin tamamen kilitlenme ihtimali her geçen saat arttı.

31 Aralık Gecesi Alınan Kritik İnisiyatif

Özellikle 31 Aralık gecesi, sistemin tamamen durma riski karşısında ruhsat başvurularının ön kayıtlarının sisteme alınması yönünde kullanılan inisiyatif, sürecin kırılma noktası oldu. Bakanlık yetkilileri de daha sonra bu hamlenin hayati önem taşıdığını açıkça ifade etti. Aksi durumda, Sivas’ta onlarca ruhsat başvurusunun geri dönülmez şekilde mağduriyet yaşayacağı belirtiliyor.

Çözüm Dakikalar Kala Geldi

Bakanlıkla yapılan yoğun teknik ve idari görüşmeler, Belediye Başkanı Adem Uzun ve belediye personelinin sahadaki çalışmaları, İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nun sürece dâhil olması ve Milletvekili Abdullah Güler’in desteğiyle Cuma günü mesai bitimine dakikalar kala somut bir çözüm sağlandı. Süreçte fiilen yer almayan ve teknik kaynağa dair doğrudan bilgi almadan yapılan bazı açıklamaların ise kamuoyunu yanıltma riski taşıdığı ifade ediliyor. Sivas İnşaat Müteahhitleri Derneği, polemik yerine doğru bilgilendirmeyi önceleyerek süreci kamuoyuna açıklamayı tercih etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *