Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, gıda sektöründe ruhsatlı ve belgeli kişilerin iş yapması gerektiğini belirterek, yaşanan gıda zehirlenmelerinin çoğunun toplu yemeklerde vatandaşların uygun fiyat arayışından kaynaklandığını açıkladı.
Aydemir, yaptığı açıklamada, “Öncelikle hayatını kaybeden ailelerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hastaneye giden vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Gıda, insan sağlığını direkt etkileyen bir ürün. Bu nedenle eğitimini almış, ustalık belgesi olan kişiler tarafından hazırlanmalıdır. Lokantalarda hijyene dikkat edilmesi şart. Vatandaşlarımızın güvenip bildikleri yerlerde tüketim yapması ve işletmelerin ruhsat ve belgelerini kontrol etmesi önemlidir” dedi.

Başkan Aydemir, son dönemde sektörde işyeri açan kişi sayısının arttığını ifade ederek, “Herkes işini yapabilir ama ehil olanlar yapsın. Bu işin temeli bilgi, tecrübe ve ustalık gerektiriyor” şeklinde konuştu.
Seyyar satıcılar sağlık riski oluşturuyor
Aydemir ayrıca, yol kenarlarındaki seyyar satıcıların insan sağlığını etkileyebileceğini belirtti. “Kayseri’de büyük bir vaka olmadı ama Tarım İl Müdürlüğümüzün denetimleri çok önemli. Saklama ve pişirme gibi konularda bizi yönlendiriyorlar. Şehrimizde büyük sorun yok ama artık mahalle ve yol kenarlarında seyyar araçlar çoğalıyor. Yetkililerin çözüm bulması şart. Bu durum hem devlet gelirine katkı sağlamıyor hem de vatandaşları ucuz tüketime yönlendirip sağlıklarını tehlikeye atıyor” dedi.
Toplu yemeklerde kaliteyi göz ardı etmeyin
Gıda zehirlenmelerinin çoğunun toplu yemeklerden kaynaklandığını ifade eden Aydemir, “Toplu yemek anlaşmalarında kalite yerine ‘uygun fiyat’ arayışı risk oluşturuyor. Kaliteli ürün ve hizmetin bedeli vardır. Ustalık belgesi ve ruhsatı olan kişiler toplu yemek hizmetini kar gütmeden sunuyor. Bu nedenle bedel biraz yüksek gözükebilir ama aslında vatandaş sağlıklı ve kaliteli ürün tüketiyor” diye ekledi.