Yozgat'ın bozkırla çevrili ilçesi Çekerek, barajından çıkan gümüş balığıyla Avrupa sofralarına ulaşıyor. Çekerek Barajı'nda nisan ve ekim aylarında avlanan tonlarca balık, bölge ekonomisine can suyu olurken, balıkçılar bu yıl iki büyük sorunla karşı karşıya.
Günde 2 Bin Lira Yevmiye, Çalışan Yok!
Av sezonunun açılmasıyla hummalı bir çalışma başlasa da Kooperatif Başkanı Dursun Uslu, en büyük dertlerinin eleman açığı olduğunu belirtiyor. Uslu, "10-15 kişiyle çalışıyoruz. Eleman olsa 30-40 kişiye iş var. Günlük 2 bin lira yevmiye ve yemeği bizden olmasına rağmen çalışmaya adam bulamıyoruz. Bu yüzden ihracat tırını doldurmakta zorlanıyoruz" diyerek içinde bulundukları çaresizliği dile getirdi.
"Yumurtalar Dışarıda Kalıyor, Balık Yok Oluyor"
İkinci büyük sorun ise barajın su seviyesi. Tam balıkların yumurtlama döneminde suyun bırakıldığını söyleyen Uslu, "Su çekilince milyonlarca yumurta dışarıda kalıp ölüyor. Bu durum balık neslini yok ediyor. Valimize durumu bildirdik, heyet geldi ama su hâlâ akıyor. Yetkililerden acil çözüm bekliyoruz" diyerek yardım çağrısında bulundu.
Bozkırdan Avrupa Sofralarına Uzanan Lezzet
Tüm bu zorluklara rağmen Çekerek'ten çıkarılan gümüş balıkları, Yozgat'taki işleme tesislerinden geçerek Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Nisan ayında 150 tona yakın balık avladıklarını belirten Uslu, bu potansiyelin korunması için sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.