Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilerin korkulu rüyası olan ve her yıl milyonlarca liralık ürün kaybına yol açan zirai don felaketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Üreticinin sesini duyan Meclis, kurduğu Zirai Don Araştırma Komisyonu ile somut adımlar atmaya başladı. Komisyon, son toplantısında çiftçinin kaderini değiştirebilecek kritik kararlar aldı.
Komisyonun Rotası Belirlendi: 3 Kritik İl Mercek Altında
TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili ve Komisyon Başkanvekili Bülent Tüfenkci başkanlığında toplandı. Toplantının en somut çıktısı, komisyonun sahaya inme kararı oldu. Tüfenkci, zirai donun en sert vurduğu ve tarımsal üretimin kalbi sayılan Sakarya, Bolu ve Düzce'de bir dizi inceleme ve ziyaret gerçekleştireceklerini açıkladı. Bu ziyaretlerde, don felaketinin yol açtığı hasarın boyutları yerinde tespit edilecek, çiftçiler ve yerel yetkililerle bir araya gelinerek sorunlar ilk ağızdan dinlenecek.
"Nihai Rapor Yolda, Çözüm Önerileri Hazırlanıyor"
Komisyon Başkanvekili Bülent Tüfenkci, sürecin titizlikle işlediğini vurguladı. "Kısa raporlarımızı hazırlayarak ilgili bakanlığa ve kurumlara ivedilikle ilettik," diyen Tüfenkci, bu ön raporların acil durum tespiti niteliği taşıdığını belirtti. Asıl beklentinin ise nihai raporda olduğunu ifade ederek, "Nihai raporumuzu da yasal süresi içinde tamamlayarak Meclis Başkanlığı'na sunacağız," sözleriyle çiftçiye umut verdi.
Bu nihai raporun, sadece bir hasar tespit belgesi olmanın ötesinde, geleceğe yönelik kalıcı çözüm önerileri içermesi bekleniyor. Tarım sigortalarının kapsamının genişletilmesi, erken uyarı sistemlerinin daha etkin kullanılması ve çiftçiye yönelik finansal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gibi konuların raporda geniş yer bulacağı tahmin ediliyor.
Milyonlarca Liralık Zarar ve Artan Gıda Fiyatları Tehlikesi
Zirai don, yalnızca çiftçinin bir yıllık emeğini ve gelirini yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda tarladan sofraya uzanan zincirdeki tüm halkaları etkiliyor. Yaşanan ürün kaybı, doğrudan market ve pazar tezgahlarındaki etiketlere yansıyarak gıda enflasyonunu tetikleme riski taşıyor. Bu nedenle, Meclis komisyonunun yapacağı çalışmalar ve hazırlayacağı rapor, sadece üreticiyi değil, 85 milyon tüketiciyi de yakından ilgilendiriyor.