07 Kasım 2025
weather
8°
42,1362 %0,26
48,6125 %0,46
5.423,76 % 0,64
Ara
Bizim Sivas Haber ÖZEL HABER Kışın Favori Meyvesi Sivas'ta Alev Aldı

Kışın Favori Meyvesi Sivas'ta Alev Aldı

Mandalina fiyatları Sivas'ta 40 TL'ye fırladı. C Vitamini deposu mandalinadaki bu büyük fiyat farkının perde arkasında ne var? Esnaf ve vatandaş ne diyor?

MUHABİR: Bahar Hızar
Okunma Süresi: 2 dk

Sivas’ta kış mevsimine doğru tezgâhlarda en çok aranan lezzetlerden biri olan mandalina, bu yıl fiyatıyla adeta bir bilmeceye dönüştü. Kent merkezindeki bazı manavlarda kilosu 40 TL’ye kadar yükselen mandalinanın, Sivas Sebze Hali’nde ise 25 TL'ye kadar düşebilmesi, hem vatandaşı hem de esnafı derin bir tartışmaya itti. Aradaki bu yüzde 60'a varan fiyat farkının nedeni ne?

Fiyat Farkının Perde Arkası: Kalite mi, Masraflar mı?

Sebze halinde satış yapan esnaflar, bu büyük farkın tek bir kelimeyle açıklandığını savunuyor: Kalite. İddialarına göre, daha uygun fiyata satılan 25 TL’lik mandalinalar, genellikle ikinci kalite ürünler. Bu ürünlerin kabuklarının daha kalın, sulu oranının düşük ve görsel olarak daha zayıf olduğu belirtiliyor.

Ancak kent merkezindeki manavların bakış açısı farklı. Onlara göre, halden alınan ürüne eklenen nakliye, dükkan kirası, personel giderleri ve fire maliyetleri gibi operasyonel masraflar, fiyat etiketini kaçınılmaz olarak 40 TL seviyesine çekiyor.

Vatandaşın Tepkisi: "Aynı Ürün, İki Farklı Dünya"

Pazarda ve manavlarda alışveriş yapan Sivaslılar ise bu durumu "fahiş bir uçurum" olarak nitelendiriyor. Aynı şehirde, aynı ürünün kısa mesafeler içinde bu denli büyük fiyat farklılıkları göstermesi, vatandaşın alım gücünü zorlarken, esnafa olan güveni de sarsıyor. Birçok Sivaslı, kış aylarının vazgeçilmezi olan bu meyveyi daha uygun fiyatlı almak için halin yolunu tutmayı düşünüyor.

C Vitamini Deposu Masada: Sağlık İçin Vazgeçilmez

Fiyatlar ne olursa olsun, mandalina Sivas'ın soğuk kış günlerinde sofralardaki yerini koruyor. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştıran lifli yapısı ve antioksidan zenginliği, mandalinayı kış mevsiminin sağlık kalkanı yapıyor. Düşük kalorili oluşuyla diyet yapanlar için de ideal bir atıştırmalık olmaya devam ediyor.

Sivas’ta bu kış, vatandaşın cebini yakan mandalina fiyatları, sağlık ve ekonomi dengesini bir kez daha gündeme getiriyor. 25 TL mi, 40 TL mi? Bu sorunun yanıtı, Sivaslının cüzdanına ve kalite beklentisine göre değişecek gibi görünüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *