04 Aralık 2025
weather
6°
42,4522 %0.01
49,5913 %0.06
5.744,38 % 0,07
Ara
Bizim Sivas Haber ÖZEL HABER Sivaslı Esnaf Kansızlığa Deva Olan O Gıdayı Anlattı!

Sivaslı Esnaf Kansızlığa Deva Olan O Gıdayı Anlattı!

Sivaslı Esnaf Kansızlığa Deva Olan O Gıdayı Anlattı! Kış Kahvaltılarının Baş Tacı... Sivas'ta Satılan El Yapımı Üzüm Pekmezi Hakkında Bilmedikleriniz Detaylar Bu Haberde...

MUHABİR: Bahar Hızar
Okunma Süresi: 2 dk

Sivas'ta kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte, kahvaltı sofralarının asırlık lezzeti olan el yapımı pekmezler de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Köylerde geleneksel yöntemlerle üretilen doğal ürünlere Sivaslı vatandaşlar bu yıl da yoğun ilgi gösteriyor. Bu ürünlerin başında ise şifa deposu olarak bilinen el yapımı üzüm pekmezi geliyor. Sivas'ta esnaflık yapan Emin Gülle, bu doğal lezzetin sırrını ve Sivaslı vatandaşların neden üzüm pekmezi tercih ettiğini Bizim Sivas'a anlattı.

Sivas'ın Soğuğuna Karşı Doğal Enerji Bombası

Sivas'ın sert kış aylarında kahvaltıların vazgeçilmezi olan üzüm pekmezi, Gülle'ye göre adeta bir zindelik kaynağı. "İçerdiği doğal meyve şekerler sayesinde vücuda hızlı bir şekilde enerji verir" diyen Gülle, pekmezin özellikle soğuk havalarda vücut ısısını artırmaya ve zindelik katmaya yardımcı olduğunu belirtti. Bu doğal ürünün Sivas kahvaltılarında sevilmesinin bir diğer önemli nedeninin ise kansızlığa karşı sunduğu destek olduğunu vurguladı. Gülle, "Üzüm pekmezi, demir minerali açısından oldukça zengindir. Bu nedenle özellikle kansızlık sorunu yaşayanlar, çocuklar ve hamileler için tavsiye edilen doğal bir destektir" dedi.

Şifa Deposu: Kalsiyum, Potasyum ve Antioksidanlar

El yapımı üzüm pekmezinin faydaları sadece enerji ve demir ile sınırlı değil. Uzman esnaf Emin Gülle, bu doğal ürünün kemik ve diş sağlığı için kritik öneme sahip kalsiyum ile kas fonksiyonları ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan potasyum minerallerini de bolca içerdiğini belirtti. Üzümün doğal antioksidan yapısının, pekmez formunda da vücudu serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olabildiğini ekleyen Gülle, geleneksel olarak sindirimi kolaylaştırıcı etkilerine de inanıldığını ifade etti.

Kritik Uyarı: 'El Yapımı' Olması Masum Kılmıyor

Gülle, Sivaslı vatandaşların doğal ve el yapımı ürünlere yönelmesinin sevindirici olduğunu ancak bilinçli tüketimin şart olduğunu söyledi. Pekmezin, doğal da olsa konsantre bir şeker kaynağı olduğunun altını çizen Gülle, "Diyabet hastaları veya insülin direnci olan kişiler doktorlarına danışmadan tüketmemelidir. Aşırı tüketim, kilo alımına ve kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir" uyarısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *