Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı riski artarken, gecelerin uzaması ve fiziksel aktivitenin azalması da kilo kontrolünü zorlaştırıyor. Kapalı ortamlarda geçirilen vaktin artması, yağlı ve şekerli besinlere yönelimi tetikliyor. Ancak Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "7 Altın Kural" ile kışı hem sağlıklı hem de formda geçirmenin mümkün olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Ezber Bozan Öneri: “Tarhana ve Turşu Tüketin”
Kışın artan kiloların sorumlusu olarak görülen bazı geleneksel gıdalar, aslında tam bir şifa deposu. Uzm. Dyt. Hande Güngör, bu algıyı yıkarak ev yapımı ve katkı maddesi içermeyen gıdaların önemine dikkat çekti. Güngör, "Yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı salça, turşu ve tarhanaya, şifa deposu oldukları için öğünlerde mutlaka yer verilmesi gerekiyor" diyerek bu besinlerin bağışıklığı desteklediğini vurguladı.
Bağışıklık Kalkanı: Sıvı Tüketimi ve Renkli Beslenme

Kışın vücut ısısını korumanın en önemli yolunun yeterli sıvı alımı olduğunu belirten Güngör, "Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli" dedi. Sıvı alımını desteklemek için ıhlamur, adaçayı ve kuşburnu çayı gibi bitki çaylarının da tercih edilebileceğini ekledi. Güngör, soğuk algınlığına karşı A, C, D ve E vitaminlerinin önemine dikkat çekerek, "Mevsimine uygun, günde en az 2 porsiyon meyve (portakal, mandalina, elma) ve 3 porsiyon sebze (havuç, brokoli, lahana, pırasa) mutlaka tüketilmelidir" uyarısında bulundu.
Beyin ve Kemik İçin Kritik Kural: Haftada 3 Kez Balık
Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları nedeniyle D vitamini eksikliğinin arttığını belirten Hande Güngör, kemik ve diş sağlığı için kritik bir noktaya değindi. Güngör, "D vitamini besinlerden aktif olarak tam karşılanamıyor olsa da balık; D vitamini, omega-3, kalsiyum ve fosfor içerir. Beyin fonksiyonlarının gelişimi için de elzemdir. Bu sebeple kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir" şeklinde konuştu.
Şekerden Uzak Durun, Kurubaklagile Yönelin
Kışın artan tatlı krizlerine de değinen uzman, basit karbonhidrat ve şekerli besinlere yönelimin arttığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisini hatırlatan Güngör, "Günlük şeker alımı toplam enerjinin yüzde 10'unu geçmemeli. Basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlar (tam buğday, bulgur) ve kurubaklagiller tercih edilmeli" dedi. Yüksek yağlı besinlerden ve margarinden kaçınılmasını, zeytinyağı ve uygun porsiyonda kuruyemiş (ceviz, badem) tüketilmesini öneren Güngör, haftada 2-3 kez nohut, mercimek gibi kurubaklagillerin de kış beslenmesinde mutlaka yer alması gerektiğini ekledi.