Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan ve Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesine sahip olan, halk arasında 'Dal Turşusu' olarak da bilinen Pezik Turşusu'nun artık mevsimi yok. Sofralarda 4 mevsimde de satışı yapılan pezik turşusu, yaz ayında en fazla satışı yapılan turşuların başında geliyor.

Eylül ayında pancar sökümü ardından başlayan pezik turşusu yapımı artık her mevsimde yapılıyor ve satışlara sunuluyor. Özellikle bugünler de gurbetçilerin hasretle sofralarında yer verdiği pezik turşusu satışlarından Sivas esnafları son derece memnun.

Sivas Sebze Hali esnafları bugünlerde pezik turşusu satışlarında taleplere yetişemiyor. Gurbetçilerin 5'er kiloluk bidonlarda ki pezik turşusu talepleri esnafların da memnuniyetini beraberinde getirdi.

TOHUM FİYATI ARTTI, PEZİK DE ARTTI

Pancar tohum fiyatlarının geçen sene kilosu 80 TL'den satılırken, bu sene 200 TL'ye çıktığını belirten Sivas Sebze Hali esnaflarından Sami Çerik, "Yüzde 150'lik artış sonrasında pezik turşusunun da fiyatları arttı. 5 kiloluk bidon fiyatı geçen sene 80-100 TL arasında satılırken, bu sene 5 kiloluk bidon pezik turşusu 200 TL'den satılıyor" dedi.

Taleplerin çok iyi olduğunu belirten Sami Çerik, "Eskiden Eylül ayında pezik turşuları Sivas'ın her evinde yapılırdı. Pancar sökümü ardından turşular her evde yapılır, bir hafta sonrada tüketimi başlardı. Ama şimdi öyle mi? Her zaman turşu yapılıyor ve Sivaslılar başta olmak üzere şu anda gurbetçilerin taleplerine yetişmeye çalışılıyor" şeklinde konuştu.

Gurbetçilerin Sivas'a gelir gelmez dal turşusu almaya başladıklarını ifade eden hal esnafları, "Talepler nedeniyle satışlarımız arttı. İnanın üretime göre şu anda talep karşılanamıyor. Sivas'ta Eylül'de üretilen pezik turşusunun artık mevsimi kalmadı. Yaz ayında da fazlasıyla tüketiliyor" dediler.

Muhabir: Hatice Kurt