Ve Güz ayının tüm serinliği Sivas'ta esmeye başladı. Kış ayının hazırlıkları ise son mevsim sıcaklarıyla birlikte hızlandı. Sivas için hazırlıkların başında pezik turşusu geliyor.

Eskiden bahçelere kurulan ve imeceliğin en güzel emeklerinin sergilendiği pezik turşusu, şimdilerde apartmanların altında, mecburen kaldırım kenarlarında yapılmaya başlandı. Gelenek kaldırım kenarlarında da olsa sürdürülüyor. Kazanlar pezik turşusu için kaynatılıyor.

İlimiz Kılavuz Mahallesi sakinlerinde Fatma Gündeş, "Eskiden bahçeli evlerimiz vardı, şimdi apartmanlarla onları değiştik. Ama pezik turşusu geleneğini ne olursa olsun komşularımızla birlikte sürdürüyoruz" dedi.

"Pancarları kök ve yaprak kısmından ayıklıyoruz, daha sonra 5 veya 6 defa suda yıkayarak çamurdan pancar sapını kurtarıyoruz. Yıkanan dal kısmı telis torbalara koyarak kaynayan kazan içinde haşlıyoruz" diyerek pezik turşusu yapım aşamalarını anlatan Fatma Gündeş, "Kazanda yeterli süre haşlanan pancar dalları sonra çıkarılıp soğuk suda şoklanıyor. Daha sonra suyuna turşuluk pul biber, kaya tuzu, sarımsak eklenip bidonlara koyuluyor" şeklinde konuştu.

İsteyenin tazesi ile o anda yediğini, tadını bu şekilde sevenlerin de olduğunu ifade eden Gündeş, "10 gün içinde bidonda ekşimeler başlar, işte artık dal turşusu veya bizim tabirimizle pezik turşusu hazır olmaya başlamıştır" dedi.

Kış aylarının koruyucu kalkanı

Kışın Sivas'ta bol bol tüketilen pezik turşusu, verdiği enerji ile Sivas'ın soğuk kış aylarında bünyeyi kuvvetli tutarken, özellikle bulgur pilavı yanında bol bol tüketiliyor. Pezik turşu suyu ise kışın ayran yerine pilav ile birlikte içiliyor.

Muhabir: Bahar Hızar