Sivas'ta kış hazırlıklarının en önemli geleneklerinden biri olan kurutmalık biber asma telaşı için zaman daralıyor. Sivas Sebze Hali'nin tecrübeli esnaflarından Ferhat Çobanoğlu, kış sofralarının ve "altın günleri"nin vazgeçilmezi olan kurutmalık biber sezonunun bitimine sadece bir hafta kaldığı uyarısında bulundu.

Saat İşliyor: "Gece Serinliği Kurutmaz, Çürütür"

Bugünün 19 Ağustos olduğunu hatırlatan ve Sivas'ın iklimine dikkat çeken esnaf Ferhat Çobanoğlu, bu işi sonraya bırakmayı düşünenleri uyardı: "Bir kurutmalık biber sezonunun daha sonuna geldik. Sezonun bitmesine de yaklaşık olarak 1 hafta kaldı. Sivas'ta hava sıcaklıkları gündüz 30 dereceyi görüyor ama geceleri 14-15 dereceye kadar düşüyor. Bir süreden sonra en güzel biberi alsanız dahi kurumaz, tam aksine çürür." Bu nedenle, bu lezzeti kış boyunca sofrasında görmek isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor.

Bu Yıl Sezon Neden Erken Bitti? İşte Sebebi

Bu yıl sezonun beklenenden daha erken sona ermesinin arkasında ise sadece hava koşulları yatmıyor. Çobanoğlu, biberlerin ana tedarik merkezlerinden biri olan Tokat'ta yaşanan bir soruna da işaret etti. "Bu sene kurutmalık biber sezonunun erken bitmesinin sebebi hem hava şartları hem de Tokat'tan alınan biberlerin hasat yerinde hastalanması oldu," diyerek bu yıl tezgahlardaki ürünün neden daha az ve vaktinin neden daha kısıtlı olduğunu açıkladı.

Sivas’ta Nostaljiyi Yaşatan Mekan: Hookah 90’lar Kafe
Sivas’ta Nostaljiyi Yaşatan Mekan: Hookah 90’lar Kafe
İçeriği Görüntüle

Sivaslıların kış aylarında en çok tükettiği lezzetlerin başında gelen ve özellikle kadınların "altın günleri"nde sofraları süsleyen meşhur kurutulmuş biber dolması, bu yıl daha da kıymetli olacak gibi görünüyor. Bu çifte nedenle tezgahlarda son günlerini yaşayan kurutmalık biberler, kışlık hazırlığını henüz tamamlamamış vatandaşları bekliyor.

Muhabir: Gülşah Akkaş Yaman