Sivas’ta yaklaşık 30 yıldır oyma ve süsleme sanatıyla uğraşan Hayati Ünsal, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını modern dokunuşlarla yaşatıyor. Özellikle kemik ve boynuzdan yaptığı Sivas tarakları, altın, gümüş, bronz detaylar ve mine boyalarla süslenerek adeta sanat eserine dönüşüyor.
Geçmişte Anadolu kadınlarının çeyizlerinin vazgeçilmezi olan Sivas tarakları, bugün Ünsal’ın ustalığında hem işlevsel hem de dekoratif ürünler haline geliyor. Kemik tarakların saç sağlığına olumlu etkileri olduğu biliniyor; kepeklenme ve saç dökülmesini önleyen bu taraklar, düzleştirici olarak da tercih ediliyor.
Hayati Ünsal, “Sivas’ımız Türkiye çapında tarak konusunda çok meşhurdur. El emeği tarakları alıyor, altın, gümüş, bronz teller ve mine sanatı ile süsleyerek gençlere sevdirmeye çalışıyoruz. Talepler çok fazla, özellikle gelin tarakları tasarlıyoruz” ifadeleriyle sanatına olan tutkuyu anlatıyor.
Bir tarak üzerinde işlenen oyma sanatı ve özel taşlarla süslemeler, ürünün değerini artırıyor. Elmas, firuze, yakut gibi taşların kullanıldığı ve telkâri işçiliğinin uygulandığı bu ürünlerin işlenmesi bir haftaya kadar sürebiliyor. Yurt dışından gelen taleplerin de yoğun olduğunu belirten Ünsal, ürünlerin fiyatının bin liradan 5 bin liraya kadar değiştiğini belirtti.
Sivas tarakları, manda ve koç boynuzundan yapılıyor. Ünsal, özel gelin taraklarının kutularını ve ahşap oyma işçiliğini de bizzat kendisi hazırlıyor. Böylece Sivas’ın kültürel mirası olan bu değerli sanat, hem yerel hem de global ölçekte hak ettiği ilgiyi görmeye devam ediyor.