Sivas'ta termometreler düşmeye, sonbaharın serin rüzgarları kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlayınca asırlık bir gelenek yeniden canlandı. Kış hazırlığı denince akla ilk gelen pastırma ve sucuğu bu yıl bir başka lezzet tahtından etti. Vatandaşlar, kış aylarının getireceği hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturmak için şifa deposu bala akın etti.

Sivas'ın O Mucizevi Meyvesinin O Bilinmeyen Faydaları!
Sivas'ın O Mucizevi Meyvesinin O Bilinmeyen Faydaları!
İçeriği Görüntüle

Atalardan Miras Kalan Şifa: Bir Kaşık Bal

Soğuk kış akşamlarında demlenen bir bardak ıhlamurun veya adaçayının içerisine eklenen o bir kaşık bal... Sivaslılar için bu sadece bir lezzet değil, aynı zamanda atalarından miras kalan bir şifa ritüeli. Vücut direncini artırmak, soğuk algınlığı ve gripten korunmak, inatçı öksürüğü yumuşatmak isteyenler soluğu aktarlarda ve güvenilir bal satıcılarında alıyor. Bu yoğun ilgi, zorlu bir sezon geçiren yerli üreticinin de yüzünü güldürüyor.

Tüketici Bilinçlendi: "Merdiven Altı Ürüne Geçit Yok"

Piyasada her üründe olduğu gibi balda da sahtecilik riski bulunuyor. Ancak Sivaslı tüketiciler bu konuda oldukça bilinçli. Kaynağı belirsiz, etiketsiz veya açıkta satılan ürünlere şüpheyle yaklaşan vatandaşlar, tercihlerini Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenen, üretim izni olan markalı ballardan yana kullanıyor. Fiyatları kalitesine ve çeşidine göre 300 TL'den başlayıp 1200 TL'ye kadar çıkan ballar arasında seçim yaparken, en önemli kriter "güven" oluyor.

Havaların daha da soğumasıyla birlikte bala olan talebin önümüzdeki günlerde katlanarak artması ve Sivas sofralarında şifa niyetine daha fazla yer bulması bekleniyor.

Muhabir: Melih Gezegen