55 Derece Sıcakta Zorlu Yaz Mesaisi
Sivas'ta kavurucu yaz sıcakları etkisini gösterirken, bazı meslek grupları için çalışma şartları daha da zorlaşıyor. 30 yıldır baba mesleği olan pide fırıncılığını sürdüren 49 yaşındaki Harun Alp, yaz aylarında fırın başında sıcaklığın 50-55 dereceyi bulduğu bir ortamda, Sivas halkına ve memleket hasretiyle gelen gurbetçilere hizmet vermenin hem zorluğunu hem de gururunu yaşıyor.
"Sıcaklık 55 Dereceyi Görüyor, Kimse Dayanamıyor"
"Her şeyden önce diyeceğimiz konu ekmek parası," diyerek sözlerine başlayan Harun Alp, mesleğin zorluklarını şu sözlerle anlatıyor: "Yazın sıcak, kışın soğuk olsa bile fırının sıcaklığından soğuklar bizi pek etkilemiyor. Ama yaz aylarında bu sıcaklıklara ve bizim yaptığımız mesleğe kimse dayanamıyor. Özellikle yaz aylarında aşırı su tüketiyoruz, ister istemez su içmek zorunda kalıyoruz. Fırın içindeki sıcaklık derecesi 50-55 dereceleri görüyor. Zor şartlarda çalışıyoruz ama Sivas halkına ve vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz."
Gurbetçilerin Lezzet Durağı
Harun Alp'in bu zorlu mesaisinin en büyük tesellilerinden biri ise yaz aylarında memleketlerine gelen gurbetçi vatandaşların gösterdiği yoğun ilgi. Gurbetçilerin, yıl boyunca özlemini çektikleri meşhur Sivas katmerine, çöreğine ve etli pidesine kavuşmak için fırına akın ettiğini belirten Alp, bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Alp, "Şehir dışından ve yurt dışından Sivas'a gelen vatandaşlarımızın yoğun bir talebi oluyor. Onları özlemini çektikleri Sivas'ın katmerine, çöreğine, etli pidesine kavuşturuyoruz," dedi.
Gurbete "Dondurulmuş" Sivas Lezzetleri
Usta fırıncı, gurbetçilerin bu lezzetleri döndükleri yerlere de götürebilmesi için özel bir hizmet sunduklarını da belirtti: "Gurbetçi vatandaşlarımızın gurbete götürmeleri için dondurulmuş katmer ve çörek hizmeti de veriyoruz," ifadelerini kullandı. Bu sayede Sivas'ın damak çatlatan lezzetleri, kilometrelerce öteye taşınarak sıla hasretini bir nebze de olsa dindiriyor.