Sivas'ta döner tezgahlarında yeni dönem: Esnaf çareyi kiloluk satışta buldu.
Sivas'ta lokantacılık sektörü, artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günlerden geçiyor. Özellikle dönerci esnafı, hem maliyetlerin altında ezilmekten hem de düşen satışlardan dertli. Şehirde 50 gram et dönerin fiyatının ortalama 150 TL'ye, 50 gram tavuk dönerin ise 70 TL'ye ulaşması, vatandaşları bu popüler aperatiften uzaklaştırmaya başladı.
Maliyetler arttı, müşteri azaldı: Esnaf çıkış yolu arıyor
Et ve tavuk fiyatlarındaki durmak bilmeyen artış, yeşillik gibi garnitür malzemelerinin maliyeti, yükselen iş yeri kiraları ve faturalar, Sivaslı dönercilerin belini büküyor. Kar marjları düşen ve müşteri sayısı azalan esnaf, ayakta kalabilmek, evine ekmek götürebilmek ve işletme giderlerini karşılayabilmek için yeni stratejiler geliştirmek zorunda kaldı.
Çözüm toptan satışta: Kilogram ile döner dönemi
Satışlardaki düşüşe bir çözüm arayan bazı Sivaslı dönerci esnafı, çareyi kilogram bazında toplu satış kampanyalarında buldu. Porsiyon satışlarının azaldığı bu dönemde, toplu alımları teşvik etmek amacıyla yeni bir fiyat politikası benimsendi. Bu kampanyalar kapsamında, normalde porsiyon olarak daha yüksek maliyete sahip olan döner, kilogram olarak daha uygun fiyatlarla sunuluyor.
Edinilen bilgilere göre, kampanya başlatan işletmelerde 1 kilogram et dönerin fiyatı ortalama bin 200 TL, 1 kilogram tavuk dönerin fiyatı ise ortalama 350 TL'den müşteriye sunuluyor. Bu yeni yaklaşım, hem esnafın iş hacmini bir nebze olsun artırmasını hem de tüketicinin daha uygun fiyata döner alabilmesini hedefliyor.
Gözler Esnaf Odası'nda
Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne bağlı Lokantacılar Odası'nın, üyelerinin yaşadığı bu sıkıntılara ve artan maliyetlere karşı genel bir adım atıp atmayacağı henüz belirsizliğini koruyor. Ancak Sivaslı dönerci esnafı, başlattıkları bu toptan satış hamlesiyle içinde bulundukları zorlu süreçte bir nebze olsun rahat nefes almayı umut ediyor.