Türkiye’de seracılık sektörü, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ADOR Enerji’nin ortak geliştirdiği yeni sistem sayesinde daha kârlı ve sürdürülebilir bir modele dönüşüyor.

Geliştirilen su kaynaklı ısı pompası teknolojisi ile seraların ısıtma maliyetleri 5’te 1 oranında azaltılarak, sera içi sıcaklık daha verimli ve kontrollü hale getiriliyor.

Seracılıkta Maliyetler Nasıl Düşüyor?

Seracılıkta en büyük gider kalemlerinden biri olan iklimlendirme maliyetleri, toplam üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 45’ini oluşturuyor.

Faturanızı alıp gidin! O destekte son çağrı: 9 Mayıs Faturanızı alıp gidin! O destekte son çağrı: 9 Mayıs

Yeni geliştirilen ısı pompası teknolojisi, bu maliyetleri ciddi oranda düşürürken, sera içi sıcaklığı yıl boyunca ekonomik ve sürdürülebilir şekilde dengeliyor. Bu sayede, jeotermal enerjiye olan bağımlılık da ortadan kalkıyor.

Jeotermal Kaynağa Bağımlılık Azalıyor

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, jeotermal su kaynaklarının yetersiz olduğu durumlarda üreticilerin doğal gaz veya kömür gibi ek ısıtma sistemlerine başvurmak zorunda kaldığını belirtti.

Ancak su kaynaklı ısı pompası teknolojisi, bu sorunu ortadan kaldırarak seraların kışın daha düşük maliyetle ısıtılmasını ve yazın da soğutulmasını sağlıyor. Böylece bitki yetiştirme süresi uzuyor, verimlilik artıyor ve kârlılık sağlanıyor.

Pilot Çalışmalar Başladı: Afyonkarahisar, Konya, Eskişehir ve Erzincan’da Uygulanıyor

Yenilikçi sera ısıtma sistemi, şu anda Sivas başta olmak üzere Afyonkarahisar, Konya, Eskişehir ve Erzincan’da uygulanmaya başlandı.

Prof. Dr. Tolga Karaköy, yapılan Ar-Ge çalışmaları sayesinde sert iklim koşullarında bile ırmaklardan veya kuyulardan alınan su ile ısı pompalarının beslenebileceğini ve jeotermal kaynak olmadan da ekonomik seracılığın mümkün hale geldiğini belirtti.

Maliyetler 25 Milyon TL’den 4,56 Milyon TL’ye Düştü

Projede yapılan fizibilite çalışmaları, 50 bin metrekarelik bir sera alanında geleneksel yöntemlerle yapılan iklimlendirme maliyetinin 20-25 milyon TL’ye ulaştığını gösteriyor.

Ancak su kaynaklı ısı pompaları kullanılarak bu maliyet 4-4,5 milyon TL’ye kadar düşürülebiliyor. Bu da seracılık sektöründe önemli bir maliyet avantajı sağlıyor.

Türkiye’nin Seracılıkta Öne Çıkma Fırsatı

Dünya genelinde gıda üretimi giderek daha stratejik bir sektör haline gelirken, büyük şirketlerin seracılığa yöneldiğini belirten Karaköy, Türkiye’nin de bu alandaki yenilikçi sistemlerle öne çıkabileceğini ifade etti.

Isı pompası teknolojisinin klasik klima sistemleriyle karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Karaköy, geliştirilen sistemin çok daha yüksek verimlilik sunduğunu ve ileri düzeyde enerji üretimi yaparak istenilen iklimlendirmeyi sağladığını belirtti.

Kaynak: İHA