Bayram ve düğün telaşının en tatlı anlarından biri olan sarma hazırlıkları, Sivas tezgahlarında adeta bir şölene dönüştü. Özellikle memleket hasretiyle Sivas'a gelen gurbetçi vatandaşların dönüş yolunda valizlerini ağzına kadar doldurduğu o meşhur lezzet, bu yıl da tezgahlardaki yerini aldı ve yoğun ilgiden adeta tükenme noktasına geldi.
Tezgahlardaki Lezzetin Sırrı: Erbaa'dan Geliyor
Sivas Sebze Hali'nin sevilen ve tanınan esnaflarından Hayrettin Bozdağ, bu tatlı yoğunluğun sebebini Bizim Sivas'a özel olarak anlattı. Tezgahlarda kapış kapış giden o eşsiz üzüm yaprağının sırrının Tokat'ın Erbaa ilçesinde saklı olduğunu belirten Bozdağ, "Yapraklarımız salamura olmuş haliyle Erbaa'dan geliyor. Her sene olduğu gibi Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde büyük bir yoğunluk yaşıyoruz," diyerek sezonun en hareketli dönemine dikkat çekti.
Tek Seferde 40 Kilo Alan Var!
Bu yıl Sivas'taki gurbetçi sayısının geçen yıla oranla gözle görülür bir artış gösterdiğini belirten Bozdağ, bu durumun satışlara doğrudan yansıdığını ifade etti. "Sivas'a gelen gurbetçi hemşehrilerimiz geri dönerken kesinlikle yaprak götürüyorlar," diyen Bozdağ, gurbetçilerin bu lezzeti binlerce kilometre uzağa nasıl taptaze götürdüklerini ise şu sözlerle açıkladı: "Biz bu üzüm yapraklarını vakum tekniği ile muhafaza ediyoruz. Bu vakumlu paketler 1 kilogram veya 2 kilogram şeklinde oluyor. Bu şekilde hazırladığımız yaprakları da gurbetçilerimiz 10 kilo, 15 kilo alıyor, hatta 40 kilo alan müşterimiz dahi var."
"Don Vuracak Diye Korktuk Ama..."
Sezon başında yaşanan zirai don tehlikesinin hem üreticiyi hem de esnafı endişelendirdiğini dile getiren Hayrettin Bozdağ, korkulanın olmadığını ve bereketli bir sezon geçirdiklerini belirtti. "Bu sene zirai dondan dolayı biraz korktuk ama yaşanan zirai dondan sonra havaların ısınmasıyla birlikte üzüm yaprakları da büyümeye başladı. Bu durum da hem esnafın hem müşterinin yüzünü güldürdü," ifadelerini kullandı.
Sivas tezgahlarındaki bu tatlı telaşın ve yaprak yoğunluğunun 15-20 Eylül'e kadar devam etmesini beklediklerini söyleyen Bozdağ, Erbaa'nın bereketinin Sivaslı esnaf ve gurbetçiler aracılığıyla dünyaya yayıldığını dile getirdi.