İktidar, bütçede oluşan açıkları kapatmak için çareyi vatandaşa kesilen cezaları artırmakta buldu. Özellikle trafik cezaları ile yol, köprü ve tünel geçiş gelirleri önceki yıllara oranla katlanarak arttı. Türkiye genelinde 2024’ün Ocak-Ağustos döneminde trafik cezası tahsilatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artarak 44,7 milyar liraya ulaştı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, bu artışın tesadüf olmadığını, hükümetin vatandaşın cebine sistematik şekilde yöneldiğini vurguladı. Karasu, “İktidarın gücü sadece garibana yetiyor. Zengine bonkör, vatandaşa acımasız” dedi.
Köprüden Geçmesen de Faturası Vatandaşa Kesiliyor
Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen köprü, otoyol ve tünellerden geçmeyen vatandaşlar dahi dolaylı yoldan ödeme yapıyor. Geçen yılın tamamında 1 milyar 285 milyon lira olan yol, köprü ve tünel gelirleri, yalnızca bu yılın ilk 8 ayında 1 milyar 193 milyon liraya ulaştı. Bu rakamın yıl sonunda yeni bir rekor kırması bekleniyor.
Karasu, “Vatandaşın cebinden kuruş çıkmayacak denilen projeler, bugün hazine garantileriyle halkın sırtına yük oluyor. Bu sistem zenginleştireni daha zengin yaparken, geçim mücadelesi veren halkı daha da yoksullaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Trafik Cezaları Uçtu, Vatandaş Nefes Alamıyor
2023'ün aynı döneminde 25,9 milyar lira olan trafik cezası tahsilatı, 2024’te 44,7 milyar liraya çıkarak yıllık hedefi Ağustos ayında aşmış durumda. Üstelik bu sadece tahsil edilen miktar. Aynı dönemde tahakkuk ettirilen toplam ceza tutarı 83 milyar lirayı aştı. Yıl sonuna kadar tahsilatın 55,1 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Hedef Trafik Mi, Bütçe Açığı Mı? Yeni Rakamlar Şoke Etti
Yeni trafik cezaları düzenlemesi ise TBMM gündeminde. Bu düzenleme kapsamında, ceza miktarlarının fahiş oranlarda artırılması öngörülüyor. Üstelik bu artışlar burada da kalmayacak; 1 Ocak 2026 itibarıyla cezalar, yüzde 25’ten az olmamak kaydıyla yeniden değerleme oranında bir kez daha artırılacak.
Ulaş Karasu’nun sert sözleri ise dikkat çekici: “İktidar vatandaşın boğazını sıka sıka derman bırakmadı. Bu düzen garibana ceza, yandaşa kıyak düzenidir. Trafik cezalarıyla, geçilmeyen köprülerden alınan paralarla açık kapatılmaya çalışılıyor.”
Vatandaşın sosyal destek taleplerine kayıtsız kalan, asgari ücretliyi ve emekliyi enflasyona ezdiren anlayışın, gelir kalemi olarak cezaları önceliklendirmesi kamuoyunda da tepkiyle karşılanıyor.