Türk toplumunun en büyük alışkanlıklarından biri olan tuz tüketimiyle ilgili uzmanından kritik bir uyarı geldi. Ülkemizde tuz kullanımının çok fazla olduğuna dikkat çeken Fırat Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kader Uğur, "Sağlıklı bir bireyde genelde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde, rafine iyotlu tuz kullanılması önerilmektedir" diyerek sofradaki gizli tehlikeye işaret etti.

Çocukların Okul Başarısını Olumsuz Etkileyen Gizli Tehlike!
Çocukların Okul Başarısını Olumsuz Etkileyen Gizli Tehlike!
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Kader Uğur, sağlıklı bir yaşamın şifrelerinin, bireyin yaşına, cinsiyetine ve özel durumlarına göre ihtiyacı olan besinleri "doğal, yeterli ve dengeli" bir şekilde almasından geçtiğini belirtti. Günlük beslenme düzeni hakkında altın değerinde bilgiler paylaşan Uğur, doğru bilinen yanlışlara ve yapılması gerekenlere dikkat çekti.

ENERJİNİN ANA KAYNAĞI: AMA HANGİ KARBONHİDRAT?

Sağlıklı beslenmede günlük enerjinin büyük bir kısmının karbonhidratlardan geldiğini belirten Prof. Dr. Uğur, burada doğru seçimin hayati olduğunu vurguladı. "Bunun büyük bir kısmını yüksek lifli tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyveler alıyor" diyen Uğur, paketli ve işlenmiş gıdalardaki basit şekerlere karşı uyardı: "Şeker, çikolata, reçel gibi olan karbonhidratlar var. Sağlık açısından tüketiminin az olması istiyoruz. Bunları azaltmamız önemlidir."

PROTEİN OLMAZSA OLMAZ: 'ÖRNEK PROTEİNLER' NELER?

Günlük enerjinin bir diğer önemli kaynağının proteinler olduğunu ifade eden Uğur, özellikle hayvansal proteinlerin önemine değindi. Balık, baklagiller ve yoğurdun zengin protein kaynakları olduğunu hatırlatan Profesör, iki besine özellikle dikkat çekti: "Yumurta ve anne sütünün ise örnek proteinler olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız."

DOĞRU YAĞ SEÇİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Yağ tüketimi konusunda da kritik uyarılarda bulunan Prof. Dr. Uğur, sağlıklı yağların altını çizdi. "Doymamış yağlar açısından özellikle zeytinyağının tercih edilmesi önerilmektedir" diyen Uğur, uzak durulması gereken yağları da sıraladı: "Tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi yağların daha az oranda tüketilmesi gerekiyor. Endüstriyel ortamda kullanılan trans yağların ise mümkünse hiç tüketilmemesi gerekiyor."

ALTIN KURAL: GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU VE AKDENİZ DİYETİ

Tuz tüketiminin 1 çay kaşığını geçmemesi gerektiğinin altını bir kez daha çizen Uğur, sıvı alımının da kritik olduğunu belirtti ve günde ortalama 2 litrenin altına düşülmemesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Uğur, tüm bu önerileri tek bir çatıda toplayan beslenme modelini ise şu sözlerle özetledi: "Tüketeceğimiz gıdaların glisemik indeksinin düşük olmasına, sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesine ve zeytinyağlı gıdaların tercih edilmesi önemlidir. Meyve, sebze, baklagiller ve tam tahılları içeren Akdeniz diyeti tarzı beslenmemiz sağlığımız için önemlidir."

Prof. Dr. Uğur, sözlerini herkesin kulağına küpe olması gereken bir hatırlatmayla bitirdi: "Ne yediğimizi seçebiliriz. Bu bizlerin nasıl yaşayacağımızı etkileyecektir."

Kaynak: İHA