Malatya’nın Darende ilçesinde yetiştirilen ve bölgeye özgü olan Gökyar lahanasında hasat sezonu başladı. Yıllardır ata tohumlarıyla yetiştirilen bu özel ürün, çevre illerden gelen alıcıların da ilgisini çekiyor.

Geleceğin Sigortacılığı dijitalde: Kaçıran geri kalacak
Geleceğin Sigortacılığı dijitalde: Kaçıran geri kalacak
İçeriği Görüntüle

Darende’nin Gökyar Mahallesi’nde üreticilerin kendi imkanlarıyla yetiştirdiği lahanalar, büyüklüğüne göre 50 ile 200 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Başta Malatya olmak üzere İstanbul, Ankara ve Adana gibi büyük şehirlere de gönderilen Gökyar lahanası, özellikle sarması ve turşusuyla tercih ediliyor.

Üretici Ali Yağan, mahalleye özgü lahanacılık işinin kendilerine atalarından miras kaldığını belirterek ürünlerin tamamen doğal yöntemlerle üretildiğini söyledi. Yağan, lahanaların ilaçsız olduğunu vurgulayarak, “Kendi ata tohumumuzla, fidesini de kendimiz yetiştirerek üretim yapıyoruz. Bu yıl hasada başladık. Fiyatlar büyüklüğe göre 100 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Darende pazarında satışa sunuyoruz, ayrıca İstanbul, Ankara ve Adana gibi illere gönderim yapıyoruz” dedi.

Bir diğer üretici Ekrem Okay ise Gökyar lahanasının kendine has tadıyla diğer lahanalardan ayrıldığını anlatarak, “Kaliteli başlardan aldığımız tohumları yeniden ekiyoruz. Lahana kilo ile değil, tane ile satılıyor. Fiyatlar 50 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar çıkıyor. İlk kez alan bir daha mutlaka tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Sivas’tan Darende’ye gelen bir müşteri de her yıl annesinin isteği üzerine Gökyar lahanası aldığını dile getirdi. Bir başka alıcı Cevdet Boyraz ise “Darende’nin yerli lahanası sarma ve turşu için çok uygun. Yıllardır tercih ediyoruz” diyerek ürünün bölge mutfağındaki önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA