Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri konusunda kritik açıklamalarda bulundu. Zirai don tehlikesine karşı üreticilerin yanlış yönlendirilmemesi gerektiğini belirten Gerçekcioğlu, "Bazı kimyasalların meyve ağaçlarında çiçeklenmeyi geciktirdiği" yönündeki iddiaların bilimsel temeli olmadığını vurgulayarak, “Ne yaparsak yapalım, vaktinde çiçek açacak ağacı geç çiçek açtıracak hiçbir kimyasal uygulama yoktur. Bu bilgi tamamen yanıltıcıdır. En fazla 7 gün geciktiriyor, bu da yeterli değil” dedi.

Gerçekcioğlu, bunun yerine doğal olarak geç çiçek açan ve kuraklığa dayanıklı meyve türlerinin yetiştirilmesine odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

Geleceğin Sigortacılığı dijitalde: Kaçıran geri kalacak
Geleceğin Sigortacılığı dijitalde: Kaçıran geri kalacak
İçeriği Görüntüle

Don Zararına Karşı Hünnap Öne Çıkıyor

Türkiye genelinde 43 ili gezen zirai don komisyonunun Tokat’taki çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Gerçekcioğlu, Amasya'da hızla artan hünnap üretimini örnek gösterdi: “Kiraz üretimi dondan zarar görürken, hünnap üreticisi ciddi kazanç sağladı. Haziran ayında çiçek açtığı için dondan etkilenmiyor ve sağlık açısından da çok kıymetli.”

Hünnap, hem ticari değeri hem de iklimsel avantajlarıyla dikkat çekerken, bölgede ticari hünnap bahçelerinin kurulmaya başlandığı bildirildi.

Tokat’ta Zeytin Yükselişte

Tokat özelinde son yıllarda zeytin üretiminin yaygınlaştığını belirten Gerçekcioğlu, daha önce denenen nar üretiminin soğuk nedeniyle başarısız olduğunu ifade etti. Zeytinin ise kışın yaprağını dökmediği halde soğuğa direnç gösterdiğini söyledi: “Zeytin, çiçekleri dışında ciddi bir zarar görmedi. Önümüzdeki yıllarda Tokat, zeytinden ticari kazanç sağlayabilir.”

Bu gelişmeler, Tokat’ta iklim değişikliğine uyumlu alternatif ürünlerin başarıyla yetiştirilebileceğini gösteriyor.

Tarımın Geleceği: Serin ve Su Kaynaklı Yüksek Bölgeler

Küresel ısınmanın etkisiyle tarımsal üretim haritasının değişmekte olduğunu belirten Gerçekcioğlu, birçok meyve türünün mevcut yetişme alanlarında gelecekte barınamayacağını vurguladı: “Meyveler daha serin ve su kaynaklarının olduğu yüksek bölgelere kayacak. Ancak oralarda da su yoksa yok olacak. Bu yüzden Tokat gibi bölgeler alternatif tarımsal ürünlere açık olmalı.”

Kaynak: İHA