Türk havacılığının öncüsü Nuri Demirağ'ın 1936'da temellerini attığı ve Türkiye'nin ilk yerli uçağının teker koyduğu tarihi Divriği Havalimanı, yıllar süren sessizliğin ardından yeniden gökyüzüyle buluşmaya hazırlanıyor. Kapsamlı bir restorasyonla adeta küllerinden doğan havalimanı, yeni tasarımıyla açılış için gün sayıyor.

Sivas'ın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dolu ilçesi Divriği'de, bir devrin kapıları yeniden aralanıyor. Yapımına 89 yıl önce başlanan ve 1942'de tamamlanarak NU-D-36 kuyruk numaralı ilk yerli uçağın tarihi inişine sahne olan Divriği Havalimanı, yıllardır atıl durumda bekliyordu. Ancak yürütülen titiz restorasyon projesinde artık sona gelindi.

Pençe-Kilit Şehidi Abdurrahman Akdoğan Malatya'da Dualarla Uğurlandı Pençe-Kilit Şehidi Abdurrahman Akdoğan Malatya'da Dualarla Uğurlandı

Haziran ayı itibarıyla pist ve teknik altyapısı büyük ölçüde tamamlanan havalimanı, modern bir görünüme kavuştu. Sadece genel havacılık ve uçuş okulu eğitimlerine değil, aynı zamanda 55-60 koltuk kapasiteli ticari yolcu uçaklarına da hizmet verebilecek şekilde tasarlanan tesis, Divriği'nin geleceğine açılan bir kapı olacak.

"Bölgesel Kalkınma İçin Yeni Bir Kapı Açıyoruz"

Projenin bölge ekonomisine büyük bir ivme kazandıracağını belirten firma temsilcisi Satılmış Murat Kaya, hedeflerinin Divriği'yi yeniden sivil havacılık haritasında görünür kılmak olduğunu söyledi. Kaya, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Pist boyama işlemleri ve son düzenlemeler de kısa süre içinde tamamlanacak. Tarihi mirasımızı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak, havacılık ve turizm alanında ilçemize ve ülkemize değer katmak bizim vizyonumuzdur. Divriği Havalimanı ile sadece bir ulaşım noktası değil, aynı zamanda bölgesel kalkınma için yeni bir kapı açıyoruz."

UNESCO Mirasına Ulaşım Kolaylaşacak

Anadolu'nun en önemli kültürel hazinelerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'na ev sahipliği yapan ilçe, havalimanının faaliyete geçmesiyle birlikte ulusal ve uluslararası turizmde çağ atlayacak.

Kaynak: İHA