Ordu’da arıcıların bin bir emekle ürettiği ballar, dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan modern analiz laboratuvarı ve paketleme tesisi sayesinde, kalite ve güvenceyle hazırlanan ballar 55 ülkeye ihraç ediliyor. 2024 yılı içinde yalnızca bu tesisten çıkan 590 ton bal, yurtdışı sofralarında yerini aldı.

Ordu’nun balı 55 ülkeye ulaşıyor

3 bin 500 kayıtlı arıcının faaliyet gösterdiği Ordu'da 650 bin kovan bulunuyor. Yaklaşık 10 bin aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ordulu gezgin arıcılar, üretimlerini 50’den fazla ilde gerçekleştiriyor. Elde edilen ballar ise Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika gibi ülkelere gönderiliyor.

590 ton bal dünya sofralarına taşındı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, arıcılık sektörünün ilin ekonomisindeki yerine dikkat çekti. 2024 yılında 13 bin 100 ton bal üretildiğini belirten Yılmaz, yalnızca bal üretiminin Ordu ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar TL katkı sağladığını ifade etti. Yıllar içinde ihracatın da düzenli olarak arttığını söyleyen Yılmaz, 2019’da 180 ton olan bal ihracatının, 2024 itibarıyla 590 tona ulaştığını vurguladı.

Sivas’ta iki önemli proje hızla yükseliyor
Sivas’ta iki önemli proje hızla yükseliyor
İçeriği Görüntüle

Arıcılık ekonomiye 2,5 milyar TL kazandırdı

Yılmaz, hem üretim hem de ihracatla birlikte arıcılık sektörünün gelişmeye devam ettiğini belirterek, kaliteli bal üretiminin teşvik edildiğini ve üreticilerin daha fazla gelir elde ettiğini aktardı. İhracattaki artışla birlikte Ordu’nun balının uluslararası pazarda değer kazandığına dikkat çekildi.

İngiltere’ye 13 tonluk ikinci sevkiyat

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ise 2018 yılından bu yana düzenli olarak bal ihracatının sürdüğünü belirtti. 2025 yılının ikinci sevkiyatının İngiltere’ye yapıldığını belirten Çiftçi, hedeflerinin yıllık üretimin en az yüzde 30’unu ihraç etmek olduğunu ifade etti. Fransa’ya da ihracat planlandığını açıkladı.

Her damlası analizle güvence altına alınıyor

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, yurtdışına gönderilecek balların tesis laboratuvarlarında Türk Gıda Kodeksi bal tebliğine uygun analizlerden geçtiğini belirtti. Hem petekli hem de süzme bal olarak hazırlanan ürünler, ambalajlanarak güvenle ihraç ediliyor.

Ordu’da üretimden tüketime kadar her aşaması titizlikle yürütülen bal süreci, hem üreticiyi hem tüketiciyi memnun ederken, ilin ekonomisine sağladığı katkı ile dikkat çekiyor.

Kaynak: İHA