Kurban Bayramı'nın coşkusu yaklaşırken, sofralar et ve tatlılarla şenlenecek. Ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ezgi Aydın, özellikle hamile ve emziren annelerin bu dönemde beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu. Dr. Aydın, bayramda bilinçsizce aşılan et ve şeker tüketimi sınırlarının yanı sıra, özellikle iyi pişirilmeden tüketilen kurban etlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
SICAK HAVA VE ET TÜKETİMİNE DİKKAT!
Bu yıl Kurban Bayramı'nda hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerinde seyretmesinin beklendiğini hatırlatan Dr. Ezgi Aydın, sıcak havalarda etin muhafazasının daha da önem kazandığını belirtti. Hamile ve emzikli kadınların hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için sorumluluk taşıdığını ifade eden Aydın, "Kurban Bayramı'nda et tüketimini dengeli yapmaya özen gösterin. Vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sebze, meyve, tahıl, süt ürünleri ve et grubundan dengeli beslenmek şart. Anne adayları ve emziren anneler, bu dört temel besin grubunu ihmal etmemeli" dedi.
Bayramda artan et ve şekerli gıda tüketimine karşı bol su içmenin önemine değinen Dr. Aydın, "Bol su tüketimi, vücuttaki besin dengesini sağlar, hem anneyi hem de bebeği rahatlatır. Eğer normalden fazla et ve şekerli gıda tükettiyseniz, mutlaka yürüyüş yaparak bunu dengeleyin" tavsiyesinde bulundu.
KURBAN ETİNDEKİ KORKUTAN TEHLİKE: TOKSOPLAZMOZ!
Kurban Bayramı'nda ve her zaman tüketilen etlerin mutlaka çok iyi pişirilmiş olması gerektiğinin altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ezgi Aydın, az pişmiş veya çiğ etlerle bulaşan Toksoplazmozis tehlikesine karşı uyardı. Dr. Aydın, "Toksoplazma gondii adı verilen parazit, az pişmiş ya da çiğ etlerle bulaşır. Gebelikte geçirilen bu enfeksiyon genellikle belirti vermez, fark edilmeyebilir. Ancak enfeksiyon plasenta yoluyla bebeğe geçerek beyin hasarı, görme ve işitme problemleri, zeka geriliği ve hatta gebelik kaybı gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuştu.