Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Ramazan Bayramı öncesi gelecek zam haberindeyken, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’den beklenen açıklama geldi. Meclis Başkanlığı’na sunulan 19 maddelik ekonomi paketinin detaylarını paylaşan Güler, emekli bayram ikramiyesinde şu an için bir artış öngörülmediğini net bir dille ifade etti. Yaklaşık 17,7 milyon emekliyi ilgilendiren bu konuda mevcut bütçe disiplinine dikkat çeken Güler, bölgedeki savaş risklerinin getirdiği petrol ve doğalgaz fiyat artışlarının bütçe üzerindeki yüküne vurgu yaparak, ilave bir kaynak yaratmanın zorluklarına değindi.

Bedelli Askerlik Ücreti 400 Bin Lirayı Aşıyor

Yeni kanun teklifinin en çok konuşulan maddelerinden biri de bedelli askerlik ücretlerine yapılacak düzenleme oldu. Hesaplamada esas alınan gösterge rakamının 240 binden 300 bine çıkarılmasıyla birlikte, halen 335 bin TL civarında olan bedelli askerlik bedeli, yaklaşık 417 bin TL seviyesine fırlayacak. Abdullah Güler, bu artıştan elde edilecek gelirin doğrudan savunma sanayine aktarılacağını belirterek, bölgesel tehditlere karşı ordunun güçlendirilmesinin hedeflendiğini işaret etti.

Ramazan Bayramı Öncesi Fındık Fiyatlarında Düşüş
Ramazan Bayramı Öncesi Fındık Fiyatlarında Düşüş
İçeriği Görüntüle

Kripto Para ve Değerli Taşlara Yeni Vergi Yükü

Ekonomi paketinde sadece harcamalar değil, yeni gelir kalemleri de dikkat çekiyor. Özellikle son yılların popüler yatırım aracı olan kripto varlıklar için satış ve transfer işlemlerinde 10 binde 3 oranında bir vergi kesintisi getirilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra lüks tüketim grubunda yer alan pırlanta, inci ve benzeri değerli taşlar için de yüzde 20 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanması teklif ediliyor. Bu düzenlemelerle birlikte bütçe dengesinin korunması ve kayıt dışılığın azaltılması amaçlanıyor.

OVP Kapsamında Sıkı Denetim Devam Edecek

Abdullah Güler, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinden sapmamak için bütçe disiplininin elzem olduğunu hatırlattı. Emekli aylığı artışlarında dahi kaynak üretiminde zorlanıldığını gizlemeyen Güler, küresel tedarik zincirindeki kırılmalar ve enerji maliyetlerindeki belirsizlikler sürdüğü müddetçe ekstra ödemeler için özel kaynak yaratılması gerektiğini belirtti. Şimdilik masada olmayan ikramiye artışı için ilerleyen süreçte kapı tamamen kapanmasa da, mevcut şartların "tedbir" odaklı olduğu bir kez daha tescillenmiş oldu.

Kaynak: Haber Merkezi