Sivas'ta Kurban Bayramı'nın ayak sesleri duyulmaya başlarken, mutfaklardaki tatlı telaş da kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Bayram sofralarının olmazsa olmazlarından, o eşsiz lezzet sarma için Sivaslı vatandaşlar şimdiden tezgahlara akın etmeye başladı. Özellikle Mayıs ayında titizlikle toplanan taptaze üzüm yaprakları, Kurban Bayramı öncesinde en çok rağbet gören ürünlerin başında geliyor.
SARMALIK YAPRAKTA YENİ SEZON HEYECANI: FİYATLAR CEP YAKIYOR MU?
Sivas mutfağının demirbaşlarından olan, iç harcı bulgur, pirinç ve kıyma gibi çeşitli malzemelerle zenginleştirilen sarma, kentte zeytinyağlı ve kıymalı olarak iki ayrı lezzet favorisi olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz sezon salamura edilmiş üzüm yaprakları tezgahlarda 200 TL gibi bir fiyattan alıcı bulurken, bu yılın Mayıs ayında toplanan taze, yeni mahsul yaprakların fiyatı ise 250 TL'den Sivaslıların beğenisine sunuluyor.
Sivas'ta sebze satışı yapan Serdar Koncu, "biz fiyatlarda yüksek oranda zamlar yapmıyoruz. Geçen yılın mahsulü halen 200 TL'den satılıyor. Bu seneki mahsul ise 250 TL. Fiyatlarda ekonomik şartlardan dolayı az da olsa bir değişiklik olabilir" ifadelerini kullandı.
FİYAT ARTIŞINA RAĞMEN TALEP YOĞUN
Fiyatlardaki bu artışa rağmen, Sivaslıların bayram geleneğinden vazgeçmeye niyeti yok gibi görünüyor. Her bayram olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da misafirlerine en güzel sarmaları ikram etmek isteyen vatandaşların, taze üzüm yaprağına olan ilgisinin yoğun bir şekilde devam etmesi bekleniyor. Bu durum, Sivas mutfak kültüründe sarmanın ve dolayısıyla taze üzüm yaprağının ne denli önemli bir yere sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.