Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Eyüplü Mahallesi'nde, tarım arazilerini kasıp kavuran ve "kahverengi kokarca" olarak bilinen istilacı zararlıya karşı emsali az bulunur bir mücadele yöntemi geliştirildi. Aynı zamanda çiftçilikle de uğraşan Avukat Mehmet Yıldırım, fındık başta olmak üzere birçok ürüne ciddi zararlar veren bu böceğin canlısını getiren herkese, sembolik bir bedel olan 1 TL ödüyor. Toplanan bu canlı zararlılar ise çok daha büyük bir planın parçası: Biyolojik mücadelede kullanılmak üzere Giresun'daki Fındık Araştırma Enstitüsü'ne gönderiliyorlar.

ZARARLIYA KARŞI CEPHEDE 'SAMURAY ARILARI' VAR

Avukat Mehmet Yıldırım, bu yıl mahallelerinde yoğun bir şekilde görülmeye başlanan kahverengi kokarcanın, ürünlerde büyük kayıplara yol açtığını belirtti. Vatandaşları bu mücadeleye teşvik etmek ve farkındalık yaratmak amacıyla canlı kokarcaları ücret karşılığında toplamaya başladığını ifade eden Yıldırım, toplanan zararlı böceklerin Fındık Araştırma Enstitüsü'ne teslim edildiğini söyledi. Buradaki amaç ise oldukça stratejik: Enstitü, bu kokarcaları, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan ve "samuray arısı" olarak bilinen faydalı böceklerin çoğaltılması için kullanıyor. Samuray arıları, biyolojik mücadelede etkin bir rol oynayarak zararlı popülasyonunu doğal yollarla baskılıyor.

AVUKAT YILDIRIM: "BU BÖCEK DÜNYANIN SONUNU GETİREBİLİR!"

Başlattığı kampanyanın önemine dikkat çeken Avukat Mehmet Yıldırım, "Bu zararlı böcek, yalnızca Türkiye'de değil, dünya genelinde hızla yayılarak tarıma korkunç zararlar veriyor. Şu anda maalesef mahallemizde de yoğun bir şekilde görülüyor. Devletimizin yürüttüğü mücadeleye bir nebze olsun destek vermek ve bu soruna dikkat çekmek adına böyle bir girişimde bulunduk. Bu sadece bireysel değil, topyekûn, toplumsal bir mücadele olmalı," diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.

KISA SÜREDE 260 KOKARCA TOPLANDI, HEDEF YAYGINLAŞTIRMAK

Uygulamanın henüz yeni başladığını ancak şimdiden 260 adet canlı kokarcanın toplandığını belirten Yıldırım, vatandaşlardan talebin arttığını ve bu tür çalışmaların farklı bölgelerde de yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Enstitünün, toplanan kokarcaları samuray arısı üretiminde kullandığını ve bunun karşılığında bölgeye samuray arısı temin ederek zararlının doğal yollarla kontrol altına alınmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

MAHALLE SAKİNLERİNDEN TAM DESTEK: "PARA İÇİN DEĞİL, FINDIĞIMIZ İÇİN TOPLUYORUZ"

Yaz sıcaklarında bunlara dikkat edin...
Yaz sıcaklarında bunlara dikkat edin...
İçeriği Görüntüle

Eyüplü Mahallesi sakinlerinden Semiha Coşkun ve Türkan Türkmen ise başlatılan bu anlamlı çalışmayı gönülden desteklediklerini belirtti. Türkan Türkmen, "Bu kokarca denen illet, fındığımıza ve diğer bütün ürünlerimize çok ciddi zararlar veriyor. Biz bu mücadeleyi kesinlikle para için değil, çocuklarımızın rızkı olan ürünlerimizi ve güzel doğamızı korumak için yapıyoruz," diyerek kampanyanın asıl amacına dikkat çekti.

Kaynak: İHA