Gelişen teknolojiyle birlikte artan dijital dolandırıcılık vakaları, mülk sahipleri için büyük bir tehdit oluşturuyor. Kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcıların, sahte vekaletlerle başkalarına ait evleri, arsaları satabildiği veya üzerlerine ipotek koyabildiği olaylar yaşanırken, bu duruma karşı en etkili önlem e-Devlet üzerinden sunuluyor. "İşlem Yapılamaz Beyan Tesisi" ya da halk arasındaki adıyla "Tapu Kilitleme" işlemiyle, taşınmazlar sahte satışlara karşı tamamen koruma altına alınabiliyor.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, vatandaşlara tapularını bu sistemle mutlaka güvence altına almalarını tavsiye etti. Altınay, sistemin işleyişini şöyle anlattı: "Bu kilitleme işleminden sonra, vatandaş kilidi kendisi kaldırmadığı sürece ne Web Tapu'da, ne noterde, ne de tapu müdürlüklerinde o mülk üzerinde kesinlikle hiçbir işlem yapılamaz. Satış, devir, ipotek gibi tüm işlemler engellenmiş olur. Vatandaş ne zaman bir işlem yapmak isterse, yine e-Devlet üzerinden bu kilidi kolayca kaldırıp işlemini yapabilir."

Adım Adım Tapu Kilitleme Nasıl Yapılır?

Başkan Altınay'ın anlatımıyla tapu kilitleme işlemi birkaç basit adımdan oluşuyor:

  1. e-Devlet sistemine kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın.

  2. Arama çubuğuna "Tapu Bilgileri Sorgulama" yazarak ilgili Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hizmetine gidin.

  3. Açılan sayfada "Tüm Tapu Bilgilerim" bölümüne tıklayın.

  4. Karşınıza çıkan listeden, üzerine işlem kısıtı koymak (kilitlemek) istediğiniz taşınmazı seçin.

    106 milyon TL'lik işleme olta operasyonu
    106 milyon TL'lik işleme olta operasyonu
    İçeriği Görüntüle
  5. Mülkün detay sayfasında sağ tarafta bulunan "İşlem Yapılamaz Beyan Tesis Et" butonuna tıklayarak işlemi onaylayın.

Web Tapu ve SMS Uyarısı da Ek Güvenlik Sağlıyor

Altınay ayrıca, Web Tapu sistemindeki ikili doğrulama ve SMS bilgilendirme sisteminin de önemli bir güvence olduğunu belirtti. "Tapuda adınıza bilginiz dışında bir işlem başlatılırsa, sisteme kayıtlı telefon numaranıza ‘adınıza kayıtlı şu gayrimenkulde işlem yapılmaktadır' şeklinde bir uyarı mesajı geliyor. Eğer işlem size ait değilse, hemen tapu müdürlükleriyle irtibata geçerek dolandırıcılığın önüne geçebiliyorsunuz," dedi.

Uygulamayı kullanan Hasan Hüseyin Yetiş isimli bir vatandaş ise, "Devletin çıkartmış olduğu bu yeni uygulamadan çok memnunum. Kendi kişisel bilgilerimi hiç kimsenin görmemesi ve dolandırıcılığa karşı önlem olması beni çok mutlu ediyor. Herkesin yapmasını tavsiye ederim," diyerek sistemden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak: İHA