Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), ÖZBELSAN Sivasspor’un ev sahibi olduğu Ametspor karşılaşmasında yaşanan tribün olaylarıyla ilgili kararını açıkladı. Kurul, taraftarların neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle kırmızı-beyazlı kulüp hakkında disiplin yaptırımı uyguladı.
PFDK’dan Sivasspor’a İhtar
PFDK tarafından yapılan değerlendirmede, Sivasspor taraftarlarının müsabaka sırasında gerçekleştirdiği çirkin ve kötü tezahüratın disiplin talimatına aykırı olduğu vurgulandı. Ancak söz konusu eylemin, kulübün aynı sezon içerisinde ev sahibi olduğu müsabakalarda ilk kez gerçekleşmiş olması dikkate alındı.
Bu kapsamda Sivasspor, Futbol Disiplin Talimatı’nın (FDT) 53/2. maddesi uyarınca ihtar cezası ile cezalandırıldı. Kurul, bu aşamada kulübe para cezası ya da tribün kapatma yaptırımı uygulamadı.
Tribünlere Elektronik Bilet Engeli
PFDK kararında sadece kulübe verilen ihtarla yetinilmedi. FDT’nin 53/3. maddesi uyarınca, çirkin ve kötü tezahüratta bulunduğu tespit edilen seyircilere yönelik bireysel yaptırım uygulanmasına hükmedildi.
Bu doğrultuda, Maraton Alt Tribün B, C, D blokları ile VIP Alt Tribün F bloklarında yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartları bloke edildi. Söz konusu taraftarlar, Sivasspor’un bir sonraki ev sahibi olduğu müsabakaya giriş yapamayacak.
Kararda Caydırıcılık Vurgusu
Disiplin Kurulu’nun kararında, bireysel tribün yaptırımlarının caydırıcılığına dikkat çekildi. Özellikle elektronik bilet uygulaması kapsamında yapılan blokajların, kulüplerin genel olarak cezalandırılmasının önüne geçmeyi hedeflediği ifade edildi.
Bu uygulamayla, kulüpler yerine doğrudan kural ihlalinde bulunan taraftarların sorumluluk almasının amaçlandığı değerlendiriliyor.
Sivasspor Cephesinde Süreç Nasıl İşleyecek?
Alınan karar doğrultusunda Sivasspor, bir sonraki iç saha maçında belirtilen tribün bloklarında seyirci desteğinden yoksun olacak. Kulüp cephesinden ise henüz karara ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
Önümüzdeki süreçte Sivasspor’un, benzer disiplin ihlallerinin tekrarlanmaması adına tribünlere yönelik uyarı ve bilgilendirmeleri artırması bekleniyor.