Sivas’ta tarımsal üretimi güçlendirmek amacıyla başlatılan Gazibey Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projesi tüm hızıyla sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar, bölgenin verimli topraklarını daha etkin kullanabilir hale getirmeyi hedeflerken, aynı zamanda üreticinin yıllardır yaşadığı araziler arası ulaşım sorunlarını da ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

DSİ’nin son yıllarda Sivas genelinde yaptığı yatırımların tarımsal faaliyetlerde önemli bir ivme oluşturduğunu belirten yetkililer, su yapılarındaki artışın hem üretimi hem de kırsal kalkınmayı olumlu etkilediğini vurguluyor. Bu kapsamda Gazibey bölgesindeki toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları, Sivas’ın tarımsal potansiyelini daha da yukarıya taşımaya hazırlanıyor.
Projede gelinen son durumu değerlendiren DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Sivas Gazibey Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri işinde şu ana kadar %40 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Tamamlanan mühendislik hizmetlerinin ardından inşaat faaliyetleri de hızlı bir şekilde ilerliyor.”
Proje kapsamında %45 toplulaştırma oranına ulaşılırken, şimdiye kadar 120 kilometre stabilize kaplamalı tarla içi yol yapıldı. Bu yollar, hem ulaşım zorluklarını ortadan kaldıracak hem de üreticinin tarlalarına daha hızlı ve güvenli şekilde ulaşmasını sağlayacak. Balta, projenin tamamlanmasıyla birlikte parçalı ve kullanımı zor arazilerin tamamen ortadan kalkacağını belirtti.
Modern tarım tekniklerinin uygulanmasına imkân sağlayacak geniş parsellerde üretim yapacak çiftçilerin, operasyonel maliyetlerinin de düşeceğini vurgulayan Balta, “Bu sayede yakıt maliyeti %30 azalacaktır. Ulaşımı sorunlu hiçbir tarım arazisi kalmayacak. Üreticimiz daha verimli, daha modern koşullarda üretim yapacaktır” dedi.
Sivas için büyük önem taşıyan projenin tamamlandığında bölge tarımına yeni bir soluk getirmesi bekleniyor. Balta, açıklamasını “Yapılan çalışmaların Sivas ilimize hayırlı olmasını diliyorum” sözleriyle noktaladı.