Sivas’ta vatandaşların bankalara olan kredi borcunda son yıllarda yaşanan artış dikkat çekti. Yeni Parti Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun BDDK verileri üzerinden hazırladığı çalışmaya göre, 2020 yılının ilk 6 ayında 17 bin 254 lira olan kişi başına düşen ortalama kredi borcu, 2026 yılının aynı döneminde 138 bin 768 liraya yükseldi.

Kentteki toplam kredi hacmi de aynı süreçte önemli ölçüde arttı. 2020 yılında 10 milyar 971 milyon 891 bin lira olan toplam kredi tutarı, 2026’nın ilk 6 ayında 87 milyar 618 milyon 353 bin liraya ulaştı. Karasu’nun açıkladığı verilere göre kişi başına düşen kredi borcundaki artış 6 yıllık dönemde yüzde 704 seviyesine çıktı.

Yıllara göre bakıldığında Sivas’ta kişi başına düşen kredi borcu 2021’de 19 bin 440 lira, 2022’de 26 bin 561 lira, 2023’te 46 bin 66 lira, 2024’te 62 bin 932 lira ve 2025’te 91 bin 989 lira olarak kayıtlara geçti. 2026 yılının ilk 6 ayında ise bu rakam 138 bin 768 liraya yükseldi.

Sivas’ta kredi borçlarının yanı sıra takipteki borç miktarı da dikkat çekti. Açıklanan verilere göre kentte 2026 yılının ilk 6 ayında takipteki borçların toplamı 2 milyar 314 milyon liraya ulaştı.

Sivas’ta Park Halindeki Minibüs Alev Alev Yandı
Sivas’ta Park Halindeki Minibüs Alev Alev Yandı
İçeriği Görüntüle

Borçlardaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulaş Karasu, Sivas’ta vatandaşların üzerindeki kredi yükünün ciddi boyutlara ulaştığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“ Sivas’ta bugün her bir vatandaşımızın sırtındaki kredi borç yükü 138 bin lirayı aşmış durumdadır. Ankara’da 628 bin, İstanbul’da 444 bin TL’ye dayanan borç sarmalı bu şehirlerdeki ticari hareketlilik ve kayıtlı istihdam ile bir derece çevrilebilir durumdadır. Ancak, Sivas’ta istihdam yok, üretim yok, kapanan işyerleri, fabrikalar ve esnafın dükkanları var. Göç veren köyler var. Hemşerilerimiz çarşı pazar masrafını, elektrik faturasını, çocuğunun okul harçlığını krediyle çevirmeye çalışıyor. Son altı yılda nüfusu 631 bine gerileyen Sivas’ta kişi başına düşen borç138 bin lirayı aşmış. Üretim üssü olması gereken Sivas; üretmiyor, borçla ayakta duruyor. Bu artış, iktidarın ‘ekonomik istikrar’ masalının Anadolu’daki, Sivas’taki iflas belgesi niteliğindedir”

Karasu, Sivas’ta vatandaşların borç yükünün azaltılması için borç yapılandırması ve üretim odaklı teşviklerin gündeme alınması gerektiğini savundu.

Sivas’ta göçün önüne geçilmesi ve katma değerli üretimin artırılması gerektiğini belirten Karasu, esnaf ve çiftçilerin de desteklenmesi çağrısında bulundu. Karasu, özellikle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar için mazot, gübre ve yem desteklerinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi