Sivas'ın damak çatlatan yemeklerinden olan mirik köfte, evinizde kıyma olmadığı, akşama ne yapsam diye düşündüğünüz anda her zaman ev hanımlarının imdadına yetişir.
Hem lezzeti, hem de besleyici özelliği ile Sivas'ta hanımların her zaman yaptıklar, öğün olarak değil çoğu zaman da kadın günlerinde de ikram edilen Mirik Köfte Sivaslıların vazgeçemediği mutfak kültürlerinden birisidir. Malzemesi ile birlikte basitçe hazırlanan ama çok lezzetli olan mirik köfte malzemeleri şunlar: 2 su bardağı köftelik bulgur, 1 yumurta, 1 çay bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kimyon. Üzeri için; 1 büyük kase yoğurt, 3 diş sarımsak. Sosu için; 2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı toz biber.
YAPILIŞI DA ÇOK BASİT
Geniş bir kap içerisine aldığınız bulgurların üzerine iki parmak geçecek kadar sıcak su ile ıslatıp 15 dakika bekleyiniz. Demlenen bulgurların üzerine baharatları ekleyerek yoğurmaya başlayınız. İçerisine yumurtayı ekledikten sonra yoğurma işlemine devam ediniz. Azar azar un ekleyip yoğurduktan sonra fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayınız. Un serpiştirdiğiniz tepsinin içerisine köfteleri aldıktan sonra her tarafını una bulayınız. Tencereye su koyup kaynattıktan sonra kaynayan suyun içerisine tuz atıp köfteleri 10 dakika haşlayınız. Haşlanan köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip kızgın yağda kızdırdığınız toz biberi ya da salçalı sos dökebilirsiniz. Tercihe göre mirik köftelerinizi ince kıyılmış marulların yoğurtla harmanlanmasının üstüne de koyabilir, lezzetini artırabilirsiniz.