Malatya’nın Akçadağ ilçesinde 250 yıllık tarihi bir mağarada yaşam süren 77 yaşındaki Şükrü Kurt’un sıra dışı hayatı, Güney Koreli belgeselcilerin dikkatini çekti.
Güney Kore’nin önde gelen kanallarından Channel A, “Demir Dünya” adlı programı kapsamında, Kurt’un mağaradaki yaşamını konu alan belgesel çekimlerini tamamladı.
Akçadağ’a bağlı Küçükkürne Mahallesi'nde, bin 750 metre rakımda yer alan ve halk arasında “Korku Mağarası” olarak bilinen mağara ev, hem geçmişi hem de doğal yapısıyla belgesel ekibinin ilgisini çekti.
Yaklaşık 250 yıl önce inşa edilen mağara evlerde zaman zaman kalan Şükrü Kurt’un hikâyesi, Anadolu’nun geleneksel yaşam kültürünü gözler önüne seriyor.
19 ÇOCUK, 48 TORUN! MAĞARADA BİR YAŞAM
Belgeselde üç evlilik yapan Şükrü Kurt’un, 19 çocuk ve 48 torun sahibi olduğu bilgisine de yer verildi. Çocuklarından birini kaybeden Kurt, mağarayı ailesinden miras olarak aldı. Sağlık sorunları nedeniyle sürekli kalamasa da haftanın bazı günlerini bu tarihi mağarada geçirmeye devam ediyor.
KORKU MAĞARASI DOĞA TURİZMİNE KAZANDIRILABİLİR
Bölgede rehberlik yapan Kemal Kurt, mağaranın karstik yapıya sahip olduğunu ve yaklaşık 80 metre derinliğe ulaştığını belirtti.
Zorlu bir arazide yer alan mağaraya ulaşmak için 3 kilometrelik yürüyüş yapmak gerekiyor. Mağaranın içinde kurt, tilki, kirpi, yarasa ve dağ keçisi gibi yaban hayvanlarının yaşadığı biliniyor.
Kemal Kurt, gerekli güvenlik ve tanıtım çalışmalarıyla bu doğal yapının doğa ve kültür turizmine kazandırılabileceğini ifade etti:
"Mağaranın dar bir girişinden sonra iki büyük galerisi bulunuyor. Doğal yapısı ve tarihi geçmişiyle turistik anlamda büyük potansiyele sahip bir alan"
Güney Koreli Channel A kanalında yayınlanacak belgeselin, Şükrü Kurt’un eşsiz yaşam öyküsüyle birlikte Anadolu’nun doğal ve kültürel zenginliğini dünya ekranlarına taşıması bekleniyor.