İstanbul'da bir aileden 4 kişinin evde pişirdikleri tavuğu yedikten sonra zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılması, dikkatleri bir kez daha yaz aylarında artan gıda zehirlenmesi tehlikesine çekti. Uzmanlar, sıcak havalarda uygunsuz koşullarda saklanan veya pişirilen başta tavuk olmak üzere birçok gıdanın ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme yol açabileceği konusunda kritik uyarılarda bulundu.
"En Korktuğumuz Besin Tavuk, Et ve Balık"
Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Oktay Alkan, gıda zehirlenmesinin bakteri, virüs ve toksinlerle kirlenmiş yiyeceklerle ortaya çıktığını belirterek, "Yaz aylarında bu tarz besin zehirlenmelerinin artmasının sebebi sıcaklıklardır. Sıcakla besinlerin üzerinde bulunan bakteriler belli bir sürede kalınca toksinlerini artırıyor. En sık korktuğumuz besinler ise özellikle tavuk, et, balık gibi ürünlerin çiğ tüketilmesi veya uygunsuz koşullarda saklanması, açık süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi," dedi.
"Soğuk Zincir Çok Önemli, Bulantı ve Kusma ile Başlıyor"
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Bölümü'nden Uzm. Dr. Nazmiye Özcan ise soğuk zincirin önemine vurgu yaparak, "Soğuk zinciri bozulmuş özellikle tavuksal gıdaları tükettiğiniz zamanlarda acil servislere bulantı, kusma şikayetleriyle çok fazla başvurular alıyoruz. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekiyor," dedi. Dr. Alkan da belirtilerin gıdayı aldıktan 30 dakika ila 72 saat sonra başlayabildiğini, genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle kendini gösterdiğini ekledi.
Masum Görünen Tehlike: Dilimlenmiş Karpuz!
Dahiliye Uzmanı Dr. Sümeyye Karabul ise yazın en sevilen meyvelerinden karpuzla ilgili şaşırtıcı bir uyarıda bulundu. Karabul, "Karpuz zehirli bir meyve değil. Tehlike, hijyen koşullarında saklı. Özellikle dilimlenmiş olarak satılan karpuzlar riskli. Bu karpuz ne zaman kesildi, kaç saat oda sıcaklığında kaldı? Dışının iyi yıkanmadığı bir karpuz, bıçakla kesilirken dışındaki zirai ilaçlar ve gübreler içeri enjekte edilmiş oluyor. Daha da kötüsü, çiğ tavuk veya et kesilen bir bıçakla karpuz kesiliyorsa, salmonella gibi tehlikeli bakteriler karpuza bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabiliyor," diye konuştu.
Kimler Daha Çok Risk Altında?
Uzmanlar, gıda zehirlenmelerinin özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi daha zayıf olan bireylerde çok daha ağır ve "ölümcül seyredebileceğini" vurguluyor.
Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmesinden Korunma Yolları
-
Soğuk Zinciri Korumak: Özellikle et, tavuk, balık ve süt ürünlerini satın aldıktan sonra en kısa sürede buzdolabına koyun.
-
Pikniklere Dikkat: Dondurulmuş gıdaların dışarıda uzun süre çözünmesine izin vermeyin.
-
Tekrar Isıtmadan Kaçının: Pişirdiğiniz yemeği sadece yiyeceğiniz kadar hazırlayın. Beklemiş yemekleri tekrar tekrar ısıtıp soğutmak bakteri üremesini artırır.
-
Hijyen Şart: Meyve ve sebzeleri, özellikle karpuz gibi kabuğuyla temas edenleri, çok iyi yıkayın. Mutfakta çiğ et için kullandığınız bıçak ve kesme tahtasını başka gıdalar için kullanmayın. El hijyenine özen gösterin.
-
Sıvı Tüketimini Artırın: Özellikle ishal ve kusma durumunda bol bol su için. İdrar renginizin koyulaşması, vücudunuzun susuz kaldığının bir işaretidir.
-
Açıktaki Gıdalardan Uzak Durun: Güvenilirliğinden emin olmadığınız, açıkta satılan yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin.