Kara kışın en sert geçtiği illerin başında gelen Sivas'ta, termometrelerin eksi derecelere düşmesiyle birlikte yaşam alışkanlıkları da değişti. Dondurucu soğuklara karşı vücut direncini korumak ve enerji depolamak isteyen vatandaşlar, çareyi geleneksel lezzetlerde arıyor. Şehrin ünlü Sivas ayazı kendini hissettirdikçe, pastanelerde ve tatlıcılarda yaşanan yoğunluk dikkat çekiyor. Vatandaşlar, ısınmak için kat kat giyinmenin yanı sıra "içten yanmalı" bir yöntemi, yani şerbetli tatlıları tercih ediyor.
Soğuk Hava İştahı Tetikledi

Kış mevsiminin iyiden iyiye bastırdığı Sivas günlerinde, soğuk havanın metabolizmayı hızlandırması vatandaşlarda tatlı krizlerini de beraberinde getirdi. Uzmanların da belirttiği gibi vücut ısısını dengede tutmak için ekstra enerjiye ihtiyaç duyan bünye, Sivaslıları şehrin işlek caddelerindeki tatlıcılara yönlendirdi. "Soğuk havada tatlı yenir, içi ısınır" diyen vatandaşlar, vitrinleri süsleyen taze tatlılara kayıtsız kalamıyor. Bu durum, esnafın yüzünü güldürürken pastanelerde "tatlı" bir telaşın yaşanmasına neden oluyor.
Favori Lezzet: Fıstıklı ve Cevizli Baklava

Peki, Sivaslılar en çok hangi tatlıyı tüketiyor? Tüketim listesinin zirvesinde, Türk mutfağının baş tacı olan baklava yer alıyor. Özellikle sıcak bir çayın yanında tercih edilen cevizli ve fıstıklı baklava, kış aylarının vazgeçilmezi konumunda. Onun hemen ardından ise kaymaklı yapısıyla damakları şenlendiren şöbiyet ve çıtır dokusuyla bilinen kadayıf geliyor. Yoğun şerbetiyle kana hızlı karışan ve anında enerji veren bu tatlılar, soğuğun etkisini kırmak isteyenlerin tepsilerinde başköşede duruyor.
Hafif İsteyene "Sütlü Nuriye", Pratik İsteyene “Tulumba”

Ağır şerbetli tatlılardan kaçınan ancak tatlı ihtiyacını gidermek isteyen Sivaslıların tercihi ise sütlü yapısıyla daha hafif bir alternatif sunan Sütlü Nuriye oluyor. Geleneksel lezzetlerden şaşmayan ve ayaküstü enerji depolamak isteyenler ise pratikliği ve yoğun tadıyla bilinen tulumba ve şekerpareye yöneliyor. Şehirde kış mevsimi tüm şiddetiyle devam ederken, pastanelerdeki bu yoğunluğun havalar ısınana kadar artarak sürmesi bekleniyor. Sivaslılar, zorlu kış şartlarına karşı direnci, dost meclislerinde tüketilen bu enerji deposu lezzetlerde bulmaya devam ediyor.