15 Aralık 2025
weather
2°
42,7088 %0.02
50,1923 %0.05
5.963,09 % 1,03
Ara
Bizim Sivas Haber ÖZEL HABER Tezgahta Bereket, Cüzdanda Dert Var!

Tezgahta Bereket, Cüzdanda Dert Var!

Kışın Vazgeçilmezi Rekor Kırıyor! Ne Pahalılık Ne Soğuk Engel Olabildi! Alım Gücü Düştü, Tercihler Değişti! Tezgahta Bereket, Cüzdanda Dert Var! Detaylar Haberimizde...

MUHABİR: Enes Bulut
Okunma Süresi: 3 dk

Sivas'ta kara kışın kapıya dayanması ve hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte vatandaşların rotası balıkçılar çarşısına çevrildi. Soğuk havalarda vücut direncini artırmak isteyen Sivaslılar, hem lezzeti hem de diğer ürünlere göre nispeten uygun fiyatıyla dikkat çeken hamsiye yoğun ilgi gösteriyor. Ancak tezgahlardaki bu hareketlilik, arka plandaki ekonomik sıkıntıları gizlemeye yetmiyor.

Kilosu 150 TL Ama “Su Gibi Gidiyor”

Kent genelindeki balık tezgahlarında şu günlerde en çok duyulan cümle "Hamsi kalmadı" oluyor. Kilosu ortalama 150 TL’den satışa sunulan Karadeniz’in incisi, Sivaslıların sofralarının baş tacı oldu. Balıkçı esnafı, hamsiye olan talebi "Su gibi gidiyor" sözleriyle özetliyor. Kırmızı et ve tavuk fiyatlarındaki artışın ardından vatandaşlar, hem protein ihtiyacını karşılamak hem de ekonomik bir öğün geçirmek için tercihlerini balıktan yana kullanıyor. Tezgahlarda en hızlı tükenen ürün açık ara hamsi olurken, diğer balık çeşitleri ikinci planda kalıyor.

Esnafın Yüzü Gülüyor Ama Cebinde Yangın Var

Hamsi satışları yüz güldürse de Sivas'ta genel ticari tablo esnafı kara kara düşündürüyor. Balıkçılar dahil birçok çarşı esnafı, toplam ciroda geçen yıla oranla ciddi bir düşüş yaşandığını belirtiyor. Satışların hacmi düşerken, dükkan giderlerinin katlanarak artması esnafı köşeye sıkıştırmış durumda. Özellikle artan maliyetler ve enerji giderleri, tezgaha konulan balığın maliyetini her geçen gün yukarı çekiyor.

Günlük Yevmiye 1500 TL’ye Dayandı

Esnafın en büyük şikayetlerinden biri de artan işçilik giderleri. Balık temizleme, taşıma ve tezgah düzeni gibi işlerde çalışacak personel bulmanın zorlaştığını belirten işletmeciler, bir işçinin günlük yevmiyesinin en az 1500 TL’ye ulaştığına dikkat çekiyor. Bu maliyet artışlarını etiketlere yansıtmamak için büyük çaba harcadıklarını dile getiren Sivaslı balıkçılar, kâr marjlarından kıstıklarını ifade ediyor. "Maliyet artıyor ama vatandaşın alım gücü belli, fiyatı artırırsak kimse alamaz" diyen esnaf, dengeyi kurmakta zorlanıyor.

Vatandaş İçin “En Zor Kış”

Tezgahın diğer tarafında, yani vatandaşa gelince durum daha da vahim. Alım gücünün her geçen gün eridiğinden dert yanan Sivaslılar, "Geçinmek artık çok zor" diyerek hayat pahalılığına isyan ediyor. Temel gıda ürünlerine ulaşmanın bile lüks haline geldiği bu dönemde, hamsi gibi ürünler vatandaş için bir "kaçış noktası" olarak görülüyor. Hem esnafın hem de vatandaşın ortak görüşü ise bu kışın, ekonomik açıdan Sivas için son yılların en çetin kışlarından biri olacağı yönünde birleşiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *