Ramazan ayıyla birlikte değişen beslenme düzeni, insan sağlığı üzerindeki etkileriyle yeniden gündeme geldi. Sivas Medicana Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı İbrahim Emre Kurtça, orucun özellikle sindirim sistemi üzerinde toparlayıcı ve dinlendirici bir etkisi olduğunu söyledi. Ancak bu etkinin ortaya çıkması için iftar ve sahurda ölçülü davranılması gerektiğinin altını çizdi.

Sindirim Sistemi Ramazan’da Nefes Alıyor
Gün boyu süren açlık sürecinde sindirim sisteminin çalışma temposu düşüyor. Bu durum mide, bağırsak ve pankreas gibi organların daha az yorulmasını sağlıyor. Dr. Kurtça’ya göre, Ramazan ayında abur cubur tüketiminin azalması ve gereksiz kalori alımının düşmesi de bu sürece katkı sunuyor.
“Oruç tutmanın iyi yönlerinden faydalanarak, iftarda ve sahurda da vücuda aşırı yüklenmezsek, vücudumuz dinlenme haline geçer” diyen Kurtça, özellikle hızlı ve kontrolsüz yemek tüketiminin bu olumlu tabloyu tersine çevirebileceğini belirtti.

“Midenin En Güzel Dinlendiği Ay, Ramazan Ayıdır”
Dr. Kurtça, vücudun herhangi bir sakatlık durumunda nasıl dinlenmeye alındığını hatırlatarak, benzer bir sürecin sindirim sistemi için de geçerli olduğunu ifade etti. “Bizim de midemizin en güzel dinlendiği ay, Ramazan ayıdır” sözleriyle dikkat çeken Kurtça, kurallara uygun tutulan orucun bağırsaklar, pankreas ve mide açısından dinlendirici etki oluşturduğunu dile getirdi.
Bu süreçte önemli olanın ölçü olduğunu vurgulayan uzman isim, iftar sofralarında aşırı ve hızlı yemek tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Gereksiz Kaloriden Uzak Durmak Avantaj Sağlıyor
Ramazan ayında zararlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasının da sindirim sistemi açısından avantaj oluşturduğunu belirten Kurtça, gereksiz kalori alımının azalmasının organların daha sakin çalışmasına imkan tanıdığını kaydetti. Dengeli beslenmenin hem kilo kontrolüne hem de metabolik sağlığa katkı sunduğunu ifade etti.
Kronik Rahatsızlığı Olanlar Dikkat
Her ne kadar orucun faydalarına dikkat çekse de Dr. Kurtça, herkes için aynı durumun geçerli olmayabileceğini hatırlattı. Özellikle mide rahatsızlığı, diyabet ya da farklı kronik hastalıkları bulunan kişilerin mutlaka uzman görüşü alması gerektiğini söyledi.
“Oruç tutacağız diye sağlığımızdan olmamalıyız” uyarısında bulunan Kurtça, bilinçli hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.