Sivas’ın merkezi noktalarından biri olan Atatürk Caddesi ile Çarşı Sokak arasında kalan ve kelleci esnafının yoğunlukta olduğu bölgede çevre sorunları her geçen gün artıyor. Özellikle yaz sıcaklarının etkisiyle yer altı çöp konteynerlerinden yayılan kötü kokular ve haşere istilası, hem çevre esnafını hem de apartman sakinlerini çileden çıkardı.
Çevrede faaliyet gösteren kelleci dükkânları, manavlar ve lokantaların oluşturduğu sulu ve organik atıkların yer altı çöp sisteminde birikmesi sonucu bölgede sinek ve böcek gibi haşereler artarken, dayanılmaz kokular da beraberinde geliyor.
Durumu defalarca Sivas Belediyesi’ne bildirdiklerini belirten esnaf ve çevre sakinleri, kalıcı bir çözüm sunulmadığını vurguluyor. Çarşı esnafı, bu manzaranın Sivas’ın merkezine yakışmadığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Defalarca şikâyette bulunduk ancak kalıcı bir çözüm sunulmadı. Bu görüntü ve koku Sivas’a yakışmıyor. Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin ve Esnaf Odası Başkanı Hakan Demirgil’den bu konuda daha fazla hassasiyet bekliyoruz.”
Yer altı çöp konteynerlerinin düzenli temizlenmemesi ve bölgeye uygun bir atık yönetim planlamasının olmaması, sadece çevre kirliliğine değil aynı zamanda halk sağlığına da tehdit oluşturuyor.
Kentin merkezinde bu ölçekte bir çevre sorununun yaşanması, kamuoyunda da büyük tepkiye neden olurken, bölge esnafı daha temiz ve sağlıklı bir çarşı ortamı için adım atılmasını bekliyor.
Sivaslıların beklentisi net: Konteyner sisteminin gözden geçirilmesi, gerekirse yenilenmesi ve esnafın da atık konusunda daha özenli davranması.