Türkiye'nin dört bir yanından yükselen "en iyi kebap bizde" iddialarına, kebabın anavatanı olarak kabul edilen Adana'dan jet hızında ve sert bir yanıt geldi. Özellikle geçtiğimiz günlerde Tokat ve Sivas'tan gelen "kendi kebabımız daha lezzetli" yönündeki çıkışlar, Adanalı kasap ve kebap ustalarını harekete geçirdi. Adanalılar, "En çok et tüketilen yer Adana'dır. Etin ve kebabın adresi Adana’dır. Kimsenin bize meydan okumaya gücü yetmez" diyerek iddialı bir rest çekti.
Sivas ve Tokat'ın Meydan Okumasına Adana'dan Cevap Gecikmedi
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kebap üzerine yaşanan tatlı rekabet, zaman zaman farklı şehirler arasında bir lezzet düellosuna dönüşüyor. Son olarak Sivas ve Tokatlı kebapçıların kendi yöresel kebaplarını öne sürerek Adana Kebabı'nın tahtına aday olduklarını belirtmeleri, Adana'da yankı uyandırdı. Adanalı kebap duayenleri ve kasaplar, bu iddialara karşı kendi lezzetlerinin üstünlüğünü savunarak tartışmaya son noktayı koyma niyetinde.
"Adana'ya Meydan Okumaya Kimsenin Yetkisi Yok" Diyor
Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, Adana'da düzenlenen festivallerde tüketilen et miktarına dikkat çekerek iddialara yanıt verdi: "Adana’ya meydan okumaya kimsenin yetkisi yok. Adana Kebap, bize Osmanlı döneminden miras kalma. Adana Kebap her zaman bir numaradır. Vatandaşlarımız gelip Adana Kebabı'nı yesin ve kararı kendileri versin. Adana’da festivallerde 350-400 ton et tüketiliyor. En çok kebap tüketilen, et tüketilen il Adana. Diğer illerden gelip kebap yiyip geri dönen insanlar var" dedi.
"En Lezzetli Kebap Sivas-Tokat'ta Yenseydi Oraya Akın Ederlerdi" Dedi
Adanalı kebap ustası Ömer Algan ise tartışmalara farklı bir boyut getirdi. Yurt içinden ve yurt dışından binlerce insanın sadece kebap yemek için Adana'ya geldiğini belirten Algan, lezzet kıyaslamalarının doğru olmadığını ifade etti. Kebap denilince akla ilk Adana'nın geldiğini vurgulayan Algan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kıyma kebabı tamamen bu kentindir. Buraya dünyanın her yerinden insanlar kebap yemek için akın ediyor. Kuzu etinden olur ve zırhta çekilir. Eğer en lezzetli kebap Sivas-Tokat gibi illerde yenseydi oraya akın ederlerdi. En çok et tüketilen yer Adana'dır. Etin ve kebabın adresi Adana’dır. Kimsenin bize meydan okumaya gücü yetmez."